Podniky s právami duševného vlastníctva majú vyššie príjmy na zamestnanca

Podniky, ktoré vlastnia práva duševného vlastníctva, majú v priemere o 20 % vyššie príjmy na zamestnanca a v porovnaní s ostanými firmami vyplácajú v priemere o 19 % vyššie mzdy. Najväčší rozdiel je u malých a stredných podnikov, kde majú firmy s právami duševného vlastníctva až o 68 % vyššie príjmy na zamestnanca. O výsledkoch analýzy práv duševného vlastníctva podnikov v krajinách EÚ v rokoch 2017 až 2019 informoval Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR.

18.02.2021 09:41
debata

„Najvyššie zvýšenie príjmov na zamestnanca súvisí s vlastníkmi kombinácie ochranných známok a dizajnov a s vlastníkmi kombinácie patentov, ochranných známok a dizajnov, pričom ich výhoda vo výkonnosti predstavuje v prvom prípade 63 % a v druhom prípade 60 %,“ uviedol predseda ÚPV Matúš Medvec.

Na Slovensku z 2317 malých a stredných podnikov vlastní národný patent len 0,2 % podnikov, čo nás podľa šéfa ÚPV zaraďuje na úplný koniec krajín EÚ. V porovnaní s krajinami Vyšehradskej štvorky (V4) za nami zaostáva len Maďarsko s 0,1 % podnikov, pričom v Rakúsku je 1,38 % takýchto firiem, v Česku 0,63 % a v Poľsku 0,73 %. Slovensko však v tomto porovnaní vedie rebríček firiem ktoré vlastnia akékoľvek práva, a to najmä z dôvodu vlastníctva ochranných známok. „Na Slovensku bolo doteraz zaregistrovaných 77.569 ochranných známok, pri ktorých s 5,07 % konkurujeme Fínsku s 5,1 % či Holandsku so 4,96 %,“ konštatoval Medvec.

Najčastejším dôvodom slabšieho využívania práv duševného vlastníctva na Slovensku je podľa ÚPV nedostatok poznatkov o právach duševného vlastníctva, keď firmy vnímajú postupy ako zložité a náklady na presadzovanie týchto práv ako vysoké. Medvec však pripomenul, že práve podniky, ktoré intenzívne využívajú práva duševného vlastníctva, nám pomohli prekonať finančnú krízu v roku 2008 a rovnako tak môžu podľa neho oživiť ekonomiku Európy po odznení pandémie ochorenia COVID-19.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #mzdy