Sulík chce pripraviť komplexnú právnu úpravu ochrany strategických podnikov

Minister hospodárstva Richard Sulík bude v najbližších mesiacoch iniciovať odbornú diskusiu o novej komplexnej právnej úprave ochrany strategických podnikov. Tá by mala nahradiť tú súčasnú a prejsť riadnym legislatívnym konaním. Šéf rezortu hospodárstva o tom na nedávnom pracovnom stretnutí informoval prezidentku Zuzanu Čaputovú. Rokovanie sa týkalo novely zákona o kritickej infraštruktúre, ktorú parlament schválil v zrýchlenom režime.

17.02.2021 12:18
debata

„Minister zároveň počas rokovania prezidentku podrobne informoval o dôvodoch skráteného legislatívneho konania. Vzhľadom na fakt, že schválený zákon sa týka ochrany kritickej infraštruktúry štátu, prezidentka dôvody akceptovala a považuje ich za opodstatnené," uviedol ďalej hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Zákon preto prezidentka podpísala. Zároveň však potvrdila, že vníma argumenty podnikateľských a zamestnávateľských zväzov a združení, ktoré sa na ňu obrátili v súvislosti s tým, že im chýbala širšia odborná diskusia. Novelou zákona o kritickej infraštruktúre sa posilňuje postavenie štátu na jednotlivé prvky kritickej infraštruktúry.

Ministerstva hospodárstva SR totiž argumentovalo, že doteraz nemalo prostriedky na kontrolu bežnej činnosti týchto subjektov ani žiadne možnosti, ako vstupovať do procesu zmeny ich vlastníckych pomerov. Podľa rezortu sú zmeny nevyhnutné aj v súvislosti s aktuálnou COVID krízou.

„Štát musí mať istotu, že v prípade potreby vie aktivovať prvky kritickej infraštruktúry, pričom základným predpokladom funkčnosti systému kritickej infraštruktúry je, že jeho prvky budú riadne prevádzkované a budú pod kontrolou spoľahlivých subjektov," konštatuje sa v dôvodovej správe.

Ako priblížil minister hospodárstva Richard Sulík, zmeny si vyžiadala situácia v Slovenských elektrárňach.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel #Richard Sulík #strategické plány