Stavebná spoločnosť Chemkostav získala dočasnú ochranu

Novú formu dočasnej ochrany pred veriteľmi získala stavebná spoločnosť Chemkostav HSV, akciová spoločnosť. Priklepol jej ju Okresný súd Prešov. Tržby firmy sa v najlepších rokoch pohybovali okolo osem miliónov eur, podľa posledných dostupných údajov však v roku 2019 klesli na 950-tisíc eur. Po stratových rokoch 2017 a 2018 však v predminulom roku evidovali zisk necelých 140-tisíc eur.

12.02.2021 12:54
debata (1)

Po legislatívnej úprave dočasnej ochrany, ktorá platí od začiatku tohto roka, sa záujem spoločností o túto formu ochrany znížil. V januári rozhodli súdy o poskytnutí dočasnej ochrany podnikateľov pred veriteľmi iba dvom podnikateľským subjektom. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ich počet klesol viac ako o 90 percent. Okrem Chemkostavu získali zatiaľ vo februári ochranu ešte tri ďalšie firmy, a to špedičná M.G.M. Express, potravinársky Novoseed a Beltimo.

História Chemkostavu sa viaže na firmu, ktorá vznikla v roku 1952. Zameriavala sa na výstavbu priemyselných podnikov na východnom Slovensku. Postupom času sa rozširoval predmet jej činnosti aj na bytovú a občiansku výstavbu, inžinierske stavby a rekonštrukciu objektov. To znamenalo aj nárast počtu zamestnancov, až sa podnik s vyše 6000 zamestnancami stal jedným z najväčších stavebných firiem na Slovensku.

Po roku 1989 nastalo rozdelenie bývalého štátneho podniku. Firma vznikla odčlenením nosného závodu HSV a časti podnikového riaditeľstva. Po transformácii sa v roku 1992 stala akciovou spoločnosťou, v ktorej majoritným akcionárom bol management firmy. Na základoch tejto spoločnosti vznikla v roku 2001 Chemkostav HSV, akciová spoločnosť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chemkostav #dočasná ochrana