Sulík: Nič rádioaktívne zo zahraničia sa u nás spaľovať nebude

Na Slovensku pribudla nová spaľovňa jadrového odpadu, ktorá čaká už len na schválenie od rezortu životného prostredia. Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) sa tam nič rádioaktívne zo zahraničia už spaľovať nebude.

12.02.2021 14:04 , aktualizované: 13.02.2021 11:39
debata (3)

V spaľovni sa likvidoval len odpad, ktorý môže fyzicky zhorieť, vysvetlil Sulík. A zvyšky toho zo zahraničia boli v minulosti vždy vyvezené späť za hranice. Ako uviedol generálny riaditeľ Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) Pavol Štuller, v spaľovniach sa likviduje aj nebezpečný medicínsky odpad.

Sulík podotkol, že JAVYS sa o vyraďovanie jadrového odpadu stará zhruba 20 rokov. Trvdí, že odpad, ktorý sa spaľuje, sú prevažne obleky a rôzne zariadenia, ktoré sa aj fyzicky môžu spáliť, či už z nemocníc alebo elektrární. „Slovensko preto potrebuje takúto spaľovňu. JAVYS teraz dokončila novú spaľovňu a na ňu potrebujeme povolenie od rezortu životného prostredia,“ tvrdí Sulík.

Podľa jeho slov ho doteraz od ministra envirorezortu Jána Budaja (OĽaNO) nedostala. „Bojí sa, že tam bude spaľovať odpad z celej Európy,“ vysvetlil Sulík. Ako dodal, Budajov rezort povolenie vystaví až vtedy, keď JAVYS dokončí rozpracovanú zmluvu s Talianskom o spaľovaní špeciálneho odpadu. Tiež sa zaviaže, že už nebude uzatvárať zmluvy s inými spoločnosťami, aby sa na Slovensku nespaľoval odpad z iných krajín.

Video

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) však o žiadnej dohode medzi ministrami nevie a s takou dohodou ani nesúhlasí. „Ministerstvo životného prostredia s takou formou garancie nesúhlasí. Štátna spoločnosť JAVYS totiž nemá žiadne také právomoci, aby mohla zaručiť, že sa na našom území nebude v budúcnosti spaľovať zahraničný rádioaktívny odpad,“ reagoval odbor komunikácie ministerstva.

Podľa rezortu je minister Budaj z doterajšieho prístupu znepokojený. MŽP má pripravené legislatívne garancie, ktoré majú ochrániť občanov pred akýmikoľvek neférovými postupmi pri nakladaní s jadrovým odpadom. „Osobitne pred tým, aby sa Slovensko stalo v budúcnosti spaľovňou zahraničného rádioaktívneho odpadu,“ konštatovalo ministerstvo.

Sulík ale na tlačovej konferencii oponoval. „Nič rádioaktívne zo zahraničia sa u nás už spaľovať nebude,“ vysvetlil Sulík. Dodal, že aj ten odpad zo zahraničia, ktorý sa doteraz na Slovensko spálil, sa potom opäť vyviezol za hranice. „A za toto získava JAVYS mnoho miliónov eur ročne. Sumu vám hovoriť nemôžem. Nová spaľovňa vznikla práve kvôli zvýšeniu kapacity,“ dodal Sulík.

Problémy začína spôsobovať aj medzisklad vyhoreného jadrového paliva, ktorý sa blíži ku svojej stopercentnej naplnenosti. Podľa Štullera je zatiaľ naplnený na 93 percent. Preto firma JAVYS vyhlásila súťaž na výstavbu ďalších skladovacích priestorov. Na dobudovanie skladovacích kapacít je podľa Štullera dostatok času. Kým sa sklad úplne naplní, malo by to trvať ešte dva roky. Podľa Sulíka je v tom sklade uložené vypálené palivo, ktoré má aj 50 rokov.

Slovensko na EXPO Dubaj

Na EXPO Dubaj sa prihlásilo vyše 250 firiem. Ministerstvo hospodárstva kvôli účasti a záujemcom medzi slovenskými vystavovateľmi zriadilo dve komisie. Prvá bude vyberať zo zoznamu žiadateľov o účasť a bude zložená zo šiestich odborníkov. Druhá komisia bude umelecká a vyberie kultúrny a sprievodný program. Komisie sú zložené z odborníkov z oblasti daných sektorov. Komisárka Valovičová a architekt Sieberta tiež predstavili, ako bude vyzerať priestor výstavy vyhradený pre slovenskú účasť.

Video

„Expo nebude len iniciatíva rezortu hospodárstva, ale budeme predstavovať aj iné ministerstvá, ktorých sa budú dané body výstavy týkať. Samozrejme, že tam budú aj halušky a kroje, ale chceme prezentovať krajinu v modernom svetle,“ tvrdí Sulík. Slovensko sa bude podľa jeho slov odlišovať produktmi, v ktorých sú slovenské firmy lídrom. Ako dodal, na Slovensku sa vyrába prakticky všetko, na čo si „človek spomenie“.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #jadrová bezpečnosť #expo Dubaj