Ako sa vlani darilo II. pilieru? Najviac získali sporitelia DSS-ky, ktorá čakala krízu

Pandemická katastrofa v druhom pilieri sa nekonala. Za vlaňajšok totiž na účtoch sporiteľov pribudla viac ako miliarda eur. V pluse skončilo celkovo šestnásť zo sedemnástich fondov. Reakcia centrálnych bánk na koronakrízu pomohla najmä konzervatívnym sporiteľom. Najviac peňazí ľuďom zarobil akciový fond dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) Poštovej banky.

12.02.2021 18:00
debata (18)

V porovnaní s rokom 2019, ktorý napríklad v indexových fondoch zhodnotil úspory aj o vyše 30 percent, bol maximálny vlaňajší výnos zhruba polovičný. Dôvodom boli prepady na finančných trhoch. Tie má na svedomí hlavne pandémia, ale aj brexit či prezidentské voľby v USA. Prvotná panika ale vďaka podpore ekonomík krajín opadla a fondom sa podarilo straty veľmi rýchlo otočiť.

Peniazom v niektorých garantovaných fondoch sa dokonca darilo lepšie ako úsporám vo fondoch s lepším zhodnotením. Podľa predsedu Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Miroslava Kotova ťažili najmä z reakcie centrálnych bánk na pandémiu, ktoré uvoľňovali svoju politiku. Ich dobré výsledky však budú na úkor výnosov v ďalších rokoch, dodal.

Ako sa teda bude dariť druhému pilieru v ďalších mesiacoch? „Tento rok sa pri akciových trhoch očakáva pokračovanie rastu. Aj keď pravdepodobne nebude taký prudký ako v posledných mesiacoch uplynulého roka,“ odhaduje finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Podľa jeho slov budú pravdepodobne najvyššie výnosy dosahovať akciové a indexové fondy.

K predpovedi sa pridáva aj Kotov. Podľa jeho slov sa menej bude dariť garantovaným fondom, ktoré neprekonajú svoj vlaňajší rast. Pri negarantovaných fondoch zase podľa neho bude všetko závisieť od vývoja pandémie. „Či a ako budú vakcíny účinné, koľko ľudí sa dá zaočkovať, či vírus zmutuje a aké dlhé a tvrdé budú lockdowny jednotlivých ekonomík,“ dodal predseda ADSS.

Video
O výpise z účtu z II. piliera, číslach, ktoré v ňom nájdete a krokoch, ktoré treba urobiť pre vyšší dôchodok s Jánom Šebom, ekonómom z UMB Banská Bystrica. Odvysielané 17. 2. 2021.

Najviac zarobila Prosperita

Pandemickým víťazom v rámci druhého piliera sa vlani stal akciový fond Prosperita od DSS Poštovej banky. Tomu sa podľa údajov z konca minulého roka podarilo za 12 mesiacov zhodnotiť peniaze sporiteľov o 14,3 percenta. Pre porovnanie, ako druhý najvýkonnejší akciový fond skončil Progres od Allianz – Slovenskej DSS. Peniaze zhodnotil o 4,16 percenta. Dnes už sú čísla výnosov iné, keďže na trhu je stále pohyb. Zverejňujú sa každý týždeň.

Ako však mohol jeden fond tak výrazne predbehnúť svojich konkurentov aj napriek koronakríze? Podľa ekonóma a odborníka na dôchodkové schémy z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Jána Šeba za to vďačí zmene z roku 2019. „Z portfólia odstránili akciové investície a nahradili ich vládnymi dlhopismi a komoditami,“ vysvetľuje. Väčšine úspor v akciovom fonde sa tak podarilo vyhnúť prepadom na trhu.

Výnosy v dôchodkových fondoch II. piliera

Spoločnosť Dôchodkový fond Zhodnotenie majetku za 1 rok (Údaje k 31.12.2020) Zhodnotenie majetku za 1 rok (Údaje k 5.2.2021) Zhodnotenie majetku od vzniku (p.a., údaje k 5.2.2021)
Garantované dôchodkové fondy:  
Allianz – Slovenská DSS GARANT – dlhopisový garantovaný 1,337 % 0,810 % 1,820 %
DSS Poštovej banky STABILITA – dlhopisový garantovaný 4,824 % 2,305 % 2,678 %
NN DSS Solid – dlhopisový garantovaný 2,712 % 2,307 % 1,999 %
UNIQA DSS Dlhopisový garantovaný d. d. f 1,050 % 0,624 % 1,655 %
VÚB Generali DSS KLASIK – dlhopisový garantovaný 0,926 % 0,858 % 2,297 %
Negarantované dôchodkové fondy:  
Allianz – Slovenská DSS PROGRES – akciový negarantovaný 4,158 % 6,223 % 4,534 %
DSS Poštovej banky PROSPERITA – akciový negarantovaný 14,302 % 20,017 % 3,383 %
DSS Poštovej banky PERSPEKTÍVA – indexový negarantovaný 0,879 % 3,299 % 8,222 %
NN DSS Harmónia – zmiešaný negarantovaný 2,947 % 3,401 % 2,954 %
NN DSS Dynamika – akciový negarantovaný 2,163 % 3,095 % 3,396 %
NN DSS Index Euro – indexový negarantovaný –3,969 % –1,841 % 7,227 %
NN DSS Index Global – indexový negarantovaný 2,674 % 4,576 % 10,067 %
UNIQA DSS Akciový negarantovaný 3,046 % 3,386 % 2,937 %
UNIQA DSS Indexový negarantovaný 4,357 % 6,183 % 10,515 %
VÚB Generali DSS MIX, zmiešaný negarantovaný 1,429 % 2,416 % 3,317 %
VÚB Generali DSS PROFIT, akciový negarantovaný 2,264 % 3,510 % 3,840 %
VÚB Generali DSS INDEX, indexový negarantovaný 4,419 % 6,203 % 9,998 %
Zdroj: ADSS        

DSS Poštovej banky si tak počkala na opätovný rast trhu, dlhopisy odpredala a cez fond začala v máji 2020 opäť nakupovať akciové tituly. „Príchod ekonomickej recesie sme očakávali na základe našich ukazovateľov,“ vysvetľuje stratégiu člen predstavenstva DSS Poštovej banky Matej Varga. Podľa jeho slov si tiež všimli, že trhy podceňujú riziko vypuknutia pandémie. Vďaka stávke na krízu sa ich fondu darilo najlepšie.

Okrem akciových fondov tiež DSS Poštovej banky najviac zhodnotila aj peniaze aj v garantovaných fondoch. Výnos dosiahol úroveň 4,82 percenta. Oproti iným garantovaným fondom je od svojho vzniku až doteraz zároveň najvýkonnejší. To sa ale nedá povedať o Prosperite. Od jeho vzniku zhodnotil úspory o zhruba tri percentá ročne. To je spomedzi všetkých indexových a akciových fondov druhý najnižší výnos.

Fond NN v strate

S najvyššou stratou za rok 2020 skončil fond Index Euro od spoločnosti DSS NN. Strata je na úrovni mínus 3,97 percenta. Treba však povedať, že žiaden indexový fond vlani nedosiahol výrazný rast. Najlepšie vlani dopadol ten od dôchodkovej spoločnosti VÚB Generali, ktorý dosiahol zhodnotenie 4,42 percenta. Index Euro je navyše v porovnaní s konkurenciou špecifický.

Ako pripomenul Búlik, ide o jediný indexový fond v druhom pilieri, ktorý nie je naviazaný na globálne „dolárové“ indexy. Naopak, kopíruje európsky trh, ktorý oproti tomu globálnemu rástol pomalšie. Napríklad Index Euro od NN kopíruje akciový index EURO STOXX 50. Ten zaznamenal aj vyšší pokles, preto sa strate nevyhol ani ten slovenský.

Búlik tvrdí, že napríklad len samotné americké indexy dokázali prepad z prelomu februára a marca minulého roka zmazať výrazne rýchlejšie ako tie európske. „Ak sa ale pozrieme na dlhodobú výkonnosť, ktorá je pri tvorbe rezervy na dôchodok dôležitá, tento indexový fond sa výrazne nelíši od konkurencie,“ upozornil Búlik. Od svojho vzniku až doteraz dosahuje Index Euro výnos viac ako sedem percent ročne.

Indexové fondy majú zároveň oproti všetkým ostatným fondom od svojho vzniku až do februára 2020 aj najvyššie ročné zhodnotenie. Štatistike kraľuje indexový fond od DSS Uniqa, ktorá ho prebrala po kúpe spoločnosti Axa. Od svojho vzniku zhodnotil peniaze sporiteľov o 10,52 percenta ročne. Tesne za ňou je globálny indexový fond od NN, ktorý vo februári len tesne prekonal desať percent ročne.

Väčšina sporí stále konzervatívne

V garantovaných fondoch ale stále leží 69 percent úspor. Väčšina ľudí tam zostala po zásahu bývalej vlády Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2013. Druhý pilier sa vtedy otvoril a zhruba 85 percent majetku štát presunul do konzervatívnych fondov. „Keďže značná časť sporiteľov je neaktívna, od tohto dátumu neurobili žiaden prestup alebo zmenu svojej sporivej stratégie,“ vysvetľuje Šebo.

Prípadné straty v garantovaných fondoch síce idú na vrub správcu, ale často majú problém predbehnúť aj rast inflácie. Navyše, mladšie ročníky sporiteľov, ktorým do penzie zostáva ešte veľa rokov a v rizikových fondoch by sa im peniaze zhodnotili lepšie, tak prichádzajú o peniaze. Podľa Šeba to môže zmeniť len nová legislatíva, ktorá zároveň do súčasných úspor nezasiahne.

Podľa jeho slov by sa napríklad všetky nové príspevky posielali výlučne do akciových či indexových dôchodkových fondov. Platilo by to len pre sporiteľov, ktorí od mája 2013 neprestúpili do inej dôchodkovej spoločnosti alebo nezmenili fond sporenia. „Takto jednoduchým spôsobom identifikujeme dotknutých sporiteľov a postupne im začneme budovať úspory,“ dodal Šebo.

Na postupné znižovanie rizika potom už myslí súčasná legislatíva. Majetok sporiteľov sa s rastúcim vekom postupne presúva späť do garantovaných fondov. Dôchodkové sporenie je totiž dlhodobá záležitosť. A podľa odborníkov platí základné pravidlo – ak zostáva do penzie 15 a viac rokov, prevažná časť peňazí by mala tiecť do rizikových fondov, kde majú vyššiu šancu zarobiť.

Rekord v prestupoch

Na dôchodok si v druhom pilieri v súčasnosti sporí 1 643 398 spo­riteľov. Vlani však padali rekordy v prestupoch medzi jednotlivými dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS). Podľa údajov Sociálnej poisťovne sa aj napriek pandémii rozhodlo zmeniť správcu 53 226 sporiteľov. Ide doteraz o najväčší počet prestupov, ktoré Sociálna poisťovňa zaznamenala. Pre porovnanie, rok predtým zmenilo dôchodkovú spoločnosť 39 893 sporiteľov.

Sociálna poisťovňa má údaje o prestupoch vďaka vydávaniu takzvaných akceptačných listov, ktoré sú na zmenu DSS potrebné. Keď sporiteľ do inej dôchodkovej spoločnosti ešte neprestúpil alebo od posledného prestupu uplynul viac ako rok, vydanie akceptačného listu je bezplatné. V ostatných prípadoch sa platí 16 eur.

Ako sa darilo II. pilieru v roku 2020?

  • Na dôchodok si v II. pilieri v súčasnosti sporí viac ako 1,6 milióna ľudí.
  • Najvyšší výnos dosiahol akciový fond Prosperita od DSS Poštovej banky. Za 12 mesiacov zhodnotil peniaze sporiteľov o 14,3 percenta.
  • Najvyššiu stratou za rok 2020 zaznamenal fond Index Euro od spoločnosti DSS NN. Strata je na úrovni mínus 3,97 percenta.
  • Podľa údajov leží 69 percent objemu celkového majetku II. piliera v garantovaných fondoch.
  • Objem majetku sporiteľov v II. pilieri ku koncu roka 2020 dosiahol takmer 10,34 miliardy eur.
  • Podľa údajov Sociálnej poisťovne sa vlani rozhodlo zmeniť dôchodkovú správcovskú spoločnosť 53 226 sporiteľov.
  • Sadzba do II. piliera sa od začiatku roka 2020 zvýšila na 5,25 percenta hrubej mzdy, respektíve vymeriavacieho základu.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #II. pilier #DSS #dôchodky #penzie #sporenie na dôchodok