Jaguar Land Rover vyrobil na Slovensku stotisíce vozidlo

Nitrianska automobilka Jaguar Land Rover vyrobila na Slovensku minulý týždeň stotisíce vozidlo. Informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík spolu s predstaviteľmi automobilky.

11.02.2021 13:43 , aktualizované: 14:56
debata

„Považujem to za veľmi dobrú správu. Posilňuje to pozíciu Slovenska ako silného exportéra," povedal pri tejto príležitosti minister hospodárstva. Na spoločnom rokovaní hovorili aj o niektorých nedoriešených bodoch, pričom ambíciou Slovenska je podľa Sulíka dotiahnuť a naplniť všetky záväzky. Kontaktnou osobou bude šéf Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Róbert Šimončič.

Podľa Sulíka zostáva ešte niekoľko nedoriešených bodov investičnej zmluvy, ktoré chce štát v najbližšom období dotiahnuť do úspešného konca. Sú to rôzne zúčtovania, nevysporiadaný pozemok, niekoľko drobností, ktoré chceme dotiahnuť, dodal minister hospodárstva.

V minulosti sa v súvislosti s investíciou v Nitre hovorilo napríklad o problémoch s vyvlastňovaním, ktoré sa údajne nedialo korektne, v strede fabriky by sa mal zároveň nachádzať nevysporiadaný pozemok. „Ale toto všetko sú veci, ktoré postupne doladíme," prisľúbil minister. Ako potvrdil výkonný riaditeľ závodu Russell Leslie, existuje niekoľko otvorených bodov, avšak ide o menšie záležitosti a našli zhodu, ako by sa mali riešiť.

V minulom roku Jaguar predal na Slovensku 121 áut, najväčší záujem bol o modely E-Pace a F-Pace. Land Roverov sa na Slovensku predalo až 515. Predaje jednoznačne „potiahol“ nový Defender, ktorý je mimoriadne úspešným v celej Európe. Druhým najpredávanejším modelom bol s veľkým odstupom luxusný Range Rover.

V tomto roku sa predaje nových áut v januári medziročne prepadli o viac než 50 percent. Land Rover v tejto štatistike však patrí k najúspešnejším automobilkám. Kríza ju postihla z „veľkých“ značiek prakticky najmenej , predaje klesli o 20 percent. Jaguar s o niečo viac, než 30-percentným medziročným poklesom predaja patrí tiež začiatkom roku k tým, ktorým sa na Slovensku z hľadiska predajov aspoň ako-tak darí. Veľké mainstreamové automobilky ako napríklad Renault, Suzuki alebo Kia zaznamenali v januári viac než 80-percentný medziročný pokles predaja.

Jaguar Land Rover zamestnáva na Slovensku priamo viac ako 3 000 pracovníkov a ďalších 23 tisíc v rámci dodávateľských reťazcov naprieč celou krajinou. Leslie potvrdil, že sa pandémia dotkla aj samotnej automobilky, avšak aktuálne „beží" podľa plánov, v štandardnej dvojzmennej prevádzke. Celosvetové problémy v rámci dodávok komponentov podľa neho na výrobu v Nitre vplyv nemajú, negatívny dopad nezaznamenali ani v súvislosti s brexitom.

Spoločnosť Jaguar Land Rover podpísala investičnú zmluvu s vládou v decembri 2015, následne sa začala výstavba automobilky v Nitre. Výroba bola oficiálne spustená 25. októbra 2018. Britská spoločnosť investovala do výstavby 1,4 miliardy eur, ďalších 129 miliónov eur poskytlo pre výstavbu závodu Slovensko ako štátnu pomoc. Prvým vyrábaným modelom bol Land Rover Discovery, v januári 2020 začala spoločnosť vyrábať aj model Defender.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #výroba #Richard Sulík #Jaguar Land Rover