V januári udelili súdy dočasnú ochranu iba dvom firmám

V januári tohto roku rozhodli súdy o poskytnutí dočasnej ochrany podnikateľov pred veriteľmi iba dvom podnikateľským subjektom. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ich počet klesol viac ako o 90 percent. V januári zároveň žiadna spoločnosť nepožiadala o zrušenie dočasnej ochrany, ale súd ju pre nespĺňanie podmienok na jej udelenie zrušil trom firmám. Ako ďalej vyplýva zo štatistík CRIF SK, od 12. mája do konca januára 2021 dočasnú ochranu využívalo 298 podnikateľských subjektov. Prvýkrát sa stalo, že v porovnaní s koncom predchádzajúceho mesiaca počet subjektov pod dočasnou ochranou klesol, hoci iba o 0,33 percenta.

11.02.2021 12:48
debata

Ako objasnila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková, január bol špecifický tým, že podnikatelia, ktorí boli pod dočasnou ochranou podľa pôvodne platnej legislatívy k 31. 12. 2020, ju mohli využiť ešte do konca januára, pričom ani jeden z nich počas tohto mesiaca o zrušenie dočasnej ochrany nepožiadal. „Od začiatku roku je možné požiadať o povolenie dočasnej ochrany iba podľa zákona o dočasnej ochrane podnikateľov vo finančných ťažkostiach. Účelom dočasnej ochrany podľa tohto zákona je vytvorenie časovo obmedzeného rámca na ochranu pred veriteľmi a nástrojov na podporu podnikateľov vo finančných ťažkostiach, ktoré im majú umožniť pokračovať v podnikaní a zabrániť tak najmä strate pracovných miest, know-how a priniesť vyššiu mieru uspokojenia pohľadávok veriteľov,“ doplnila.

Najpočetnejšiu skupinu, ktorá dočasnú ochranu využívala, tvoria podnikatelia z veľkoobchodu a maloobchodu a opravy motorových vozidiel a motocyklov, za ňou nasleduje oblasť ubytovacích a stravovacích služieb, potom stavebné firmy a spoločnosti z priemyselnej výroby. Najviac ich sídli v Bratislavskom a najmenej v Nitrianskom kraji. Z celkového počtu podnikateľov, ktorí využívali dočasnú ochranu, majú výrazne najväčší podiel právnické osoby podnikatelia.

CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Obom registrom zabezpečuje technický servis a služby klientskych centier. Spoločnosť vznikla v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #dočasná ochrana