Heger predstavil nových členov predstavenstiev SZRB a SEPS

Ministerstvo financií ukončilo výber nových ľudí do predstavenstiev Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB) a Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS). O výsledku informoval vo štvrtok minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Výberové konania na tieto pozície vypísal rezort financií ešte vlani.

11.02.2021 13:00 , aktualizované: 15:12
debata (11)

Záujemcov o pozíciu v SEPS bolo 60, v SZRB 58. Prvé kolo bolo písomné. Hegerovi s výberom pomáhali odborníci. Nešlo však o verejné vypočutia. Heger to vysvetlil tým, že mnohí ľudia keby dali na známosť, že sa o takúto pozíciu uchádzajú, bola by ohrozená ich súčasná práca.

„Chcel som mať istotu, že naozaj vyberiem tých najlepších,“ vysvetlil Heger druhé kolo výberového konania. Aj preto mu pri výbere asistovali Gabriel Šípoš z Transparency International Slovensko, nad odbornosťou predseda ÚRSO Andrej Juris či konzultant Peter Škodný.

Do vedenia SEPS vybral minister financií piatich ľudí. Pôvodne bolo v predstavenstve sedem členov. „Žiadne politické nominácie, vybrali sme kvalitných manažérov,“ povedal minister financií. Od nového vedenia SEPS si Heger sľubuje i stabilizáciu elektrickej sústavy, i zníženie cien.

Novým šéfom predstavenstva SEPS sa stal Peter Dovhun. Novú pozíciu vníma s veľkým rešpektom. „SEPS je zodpovedný za to, že máme nepretržitý tok elektriny do všetkých domácností, inštitúcií i škôl,“ povedal. Jeho cieľom je zabezpečiť spoľahlivú sieť, jej rozvoj, efektívne riadenie a transparentné investície do ďalšieho rozvoja.

Vo vedení SEPS zostávajú i pôvodne dosadení manažéri Jaroslav Vach a Martin Riegel. Ďalšími členmi predstavenstva sa stali Miroslav Janega a Marián Širanec.

Ministrovi neprekáža, že spomínaní manažéri Jaroslav Vach a Martin Riegel nemajú prax v energetike. „Uvedomme si, že SEPS je veľký kolos. Ak by sme považovali, že môžu mať prax iba v energetike, opýtam sa, ako by ste zabezpečili kvalitných ľudí napríklad na úsek ekonomiky? To, že je niekto dobrý energetik neznamená, že je dobrý ekonóm. Myslím si, že takýto argument je zbytočný. Musia to byť skúsení manažéri a morálne charakterne kvalitní odborní ľudia. Nie je možné, aby niekto riadil energetický úsek, kto nie je energetik. Ale nemyslím si ani to, aby ekonomický úsek riadil nejaký energetik,“ konštatoval Heger.

Ministerstvo financií v spoločnosti SEPS počas predchádzajúcich týždňov vykonalo audit prostredníctvom Útvaru hodnoty za peniaze. Aj na základe týchto záverov boli jasne pomenované problémy a výzvy, pred ktorými spoločnosť stojí. Najdôležitejším cieľom je analýza procesov a zefektívnenie zmlúv. Inak povedané, spoločnosť skoncuje s politickými väzbami a neefektívnymi zákazkami. Výzvami sú aj zabezpečenie stability siete, zefektívnenie obstarávania podporných služieb, rozvojový investičný plán a zoštíhlenie administratívy. V konečnom dôsledku by sa všetky tieto zmeny mali premietnuť do koncovej ceny elektriny.

Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) bude mať nové vedenie. Z výberového konania vzišli traja noví členovia predstavenstva banky. Predsedom predstavenstva bude Peter David. Podpredsedom predstavenstva Roland Štandler a členom predstavenstva Tomáš Takács. Následne ich ešte musí odsúhlasiť Národná banka Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #SEPS #výberové konanie #SZRB