Bitcoin ďalej extrémne rastie. Jeho cena prelomila všetky rekordy

Aj napriek prudkému rastu a predikciám, že cena bitcoinu sa v dlhodobom horizonte môže dostať dokonca nad 400 000 dolárov, sa stále ozývajú aj skeptici a varujú, že bitcoin sa opäť môže radikálne prepadnúť.

09.02.2021 13:32
bitcoin, mena, virtuálna Foto:
Posledné roky prinieslo špekulantom obrovské zisky investovanie do rizikovej virtuálnej meny bitcoin.
debata (10)

Bitcoin pokračuje v raste. Cena najznámejšej a najväčšej kryptomeny sa v utorok dostala nad 48.000 USD (39.916,84 eura) a nezadržateľne smeruje k 50.000 USD. V pondelok (8. 2.) virtuálnu menu podporila správa, že americký výrobca elektromobilov Tesla nakúpil bitcoiny za 1,5 miliardy USD a že plánuje akceptovať bitcoiny pri platbe za svoje elektromobily.

Bitcoin sa v utorok posilnil o 7,9 %, jeho cena sa dostala až na 48.216 USD. Neskôr prišiel o časť ziskov a ráno sa v Hongkongu obchodoval okolo úrovne 48.000 dolárov­.„Jedna po druhej budú firmy pridávať bitcoiny do svojich súvah,“ uviedol šéf singapurskej kryptomenovej burzy Luno Vijay Ayyar. Podľa neho nijaká väčšia spoločnosť než Tesla s tým ani nemohla začať. „Predstavte si, ak 100 firiem začne dávať len 1 percento do bitcoinu, čo to urobí s dopytom a ponukou,“ dodal.

Rastový trend jasne signalizujú termínované kontrakty na bitcoin, keď cena aprílových kontraktov prekonala 50 000 USD. Širší index kryptomien Bloomberg Galaxy Crypto Index sa dostal na nový rekord a posilnili sa aj japonské a juhokórejské akcie naviazané na kryptomeny, čím nasledovali pondelkový vývoj v USA a Európe.

Aj napriek prudkému rastu a predikciám, že cena bitcoinu sa v dlhodobom horizonte môže dostať nad 400 000 dolárov, sa stále ozývajú aj skeptici a varujú, že bitcoin sa opäť môže prepadnúť. Podľa skeptikov je cena hnaná len krátkodobými špekuláciami, pričom upozorňujú na možnosť sprísnenia regulácie alebo na využívanie kryptomien teroristami a zločincami.

„Jediným hnacím motorom tohto kryptoošiaľu je krátkodobá špekulatívna mánia,“ uviedol analytik spoločnosti Oanda Asia Pacific Pte Jeffrey Halley. Dodal, že vzhľadom na všetky vyhlásenia o tom, ako vysoko sa môže cena bitcoinu vyšplhať, ktoré počuje zo všetkých strán, panuje ohlušujúce ticho o tom, aké je jeho využitie v každodennom živote.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #kryptomeny