Očkovanie pomôže ekonomike, opäť sa prehupne do zelených čísel

Keď bude zaočkované dostatočné percento populácie a nebudú hroziť ďalšie lockdowny, ekonomika sa opäť spamätá. Najviac však z vakcinácie budú profitovať práve tí, ktorým koronavírus najviac finančne ublížil - reštaurácie, cestovné kancelárie a hotely.

08.02.2021 13:27 , aktualizované: 13:28
debata (1)

„Očakávame, že v tomto roku sa naša ekonomika opäť prehupne do zelených čísiel a dosiahne medziročný rast HDP na úrovni cca 6 %,“ hovorí analytička 365.bank Jana Glasová.

Hneď po gastre a cestovnom ruchu očkovanie pozitívne ovplyvní aj ostané firmy a priemyselníkov, vrátane automobiliek. „Domácnosti sú totiž teraz pri nakupovaní opatrnejšie a mnoho ľudí sa muselo uskromniť, keďže prišlo kvôli kríze o prácu alebo musí čeliť zníženiu svojho platu,“ dodáva Glasová.

Vakcinácia však bude mať aj porazených, aj keď málo. „Mohli by sme sem zaradiť predovšetkým eshopy, nakoľko ľudia teraz viac nakupujú online. Často tak ale robia aj „z donútenia“, keďže počas lockdownu kupujeme v eschopoch aj to, čo by sme si za normálnych okolností radšej kúpili v kamennej predajni. Takže keď sa náš život vráti do normálu, pri niektorých nákupoch opäť vymeníme eshopy za nákupné centrá,“ hovorí Glasová. E-shopy však podľa nej získali väčšiu popularitu a o svoju budúcnosť sa preto obávať nemusia.

Utrpieť môžu aj kuriérske a donáškové služby, čo súvisí s tým, že nebudeme všetko nakupovať online a do reštaurácie si radšej zájdeme, než aby sme si jedlo nechali doviezť. Taktiež môžu pokles dopytu pocítiť lekárne či výrobcovia vitamínov a výživových doplnkov, rúšok, ochranných rukavíc či dezinfekčných prostriedkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #hotely #koronavírus #e konomika