Pozitívny záver roka: Intenzita obratu v zahraničnom obchode sa zrýchlila

Export aj import Slovenska podľa štatistického úradu rástol medziročne v poslednom mesiaci minulého roka najvýraznejšie od januára 2019. Saldo zahraničného obchodu bolo tak v decembri 2020 neobvykle v pluse. Naposledy bolo decembrové saldo v kladných číslach v roku 2015. Za celý rok vývoz poklesol nakoniec len o 6 % a pre vyšší pokles dovozu je výrazne pozitívne aj celoročné saldo.

08.02.2021 09:21 , aktualizované: 11:33
debata

Straty, ktoré sme však zaznamenali počas prvej vlny, sa však dobehnúť nepodarilo. Vývoz bol medziročne o pár percent slabší už v úvode roka. Prepuknutie pandémie a s ňou súvisiacich opatrení nielen u nás, ale i vo svete, spôsobili v období marec až máj 2020 medziročný pokles vývozu v priemere o tretinu.

Zachránil nás priemysel

S najväčšou pravdepodobnosťou sa za týmto pozitívnym zvratom skrýva priemysel, na ktorý je Slovensko ako krajina silne orientované. „Priemysel sa podieľa na HDP krajiny približne štvrtinovým podielom, prvé husle hrá pritom výroba automobilov, na ktorú sú naviazaní ale aj mnohí subdodávatelia. Slovensko je zároveň malá, otvorená a proexportne orientovaná ekonomika. V rámci EÚ dokonca štvrtá najotvorenejšia,“ hovorí analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Celkový vývoz tovaru dosiahol hodnotu 6,5 miliardy eur, čo predstavuje medziročný rast o 12,5 %, najvyšší v roku 2020. Druhý mesiac po sebe rástol aj celkový dovoz tovaru, ktorý sa posledný mesiac predchádzajúceho roka zvýšil o 9,6 % na 6,3 miliardy eur. Saldo zahraničného obchodu bolo aktívne v objeme 158,7 milióna eur, čo je výrazne menej ako predošlé mesiace, ale neobvykle vysoká hodnota na posledný mesiac v roku. Je to najvyššia decembrová hodnota od roku 2010. Dôvodom je podľa analytika UnicreditBank Ľubomíra Koršňáka práve automobilový priemysel. „Kategória vývozov strojov a prepravných zariadení bola hlavným ťahúňom vyšších decembrových vývozov, keď si medziročne polepšila o 16,2% a bola zodpovedaná až za 84% medziročného rastu vývozov,“ hovorí analytik.

Situácia z jari by sa zopakovať nemala

Panédmia sa si však zrejme svoju daň vyberie aj v úvode tohto roka. Dôvodom bude aj strach výrobcov pred jej vývojom. „V obavách zo zhoršenia situácie vyrábala časť priemyslu v závere roka na sklad. Očakávame preto, že prekvapivo pozitívne decembrové čísla zahraničného obchodu nebudú mať dlhé trvanie a v úvode tohto roka budeme môcť pozorovať silnú korekciu,“ hovorí Koršňák. Situácia z jari minulého roka by sa však zopakovať nemala. „Po upokojení aktuálnej druhej vlny pandémie by sa obrat v zahraničnom obchode mohol pomerne rýchlo zotavovať, rozširovanie prebytkov zahraničného obchodu sa však pravdepodobne bude spomaľovať, pričom nie je vylúčená ani mierna korekcia silnej druhej polovice minulého roka, najmä ak sa výraznejšie zotaví cena ropy na svetových trhoch,“ dodáva analytik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničný obchod #export #import #saldo