Slováci idú vo Fínsku stavať veterné elektrárne za stovky miliónov eur

Investičný fond ide v najbližších rokoch vo Fínsku budovať veterné elektrárne s výkonom približne 300 MW. Celková očakávaná investícia v priebehu nasledujúcich piatich rokov môže byť až 280 miliónov eur.

04.02.2021 19:01
Projekt Posio, veterná elektráreň Foto:
ZMJ SICAV v roku 2016 postavil v oblasti Posio, približne sto kilometrov od polárneho kruhu, veternú elektráreň s výkonom 23 MW. PR nepoužívať
debata (3)

ZMJ SICAV kúpil v Solarwind Oy, firme zameranej na development energetických projektov 67 %, zvyšný podiel ostal fínskym partnerom. Akvizícia bola pripravovaná vyše roka a je pokračovaním úspešnej expanzie slovenských spoločností združených v investičnom fonde ZMJ SICAV na zahraničných energetických trhoch.

ZMJ SICAV pôsobí prostredníctvom svojich spoločností vo Fínsku už niekoľko rokov. V roku 2016 postavil v oblasti Posio, približne sto kilometrov od polárneho kruhu, veternú elektráreň s výkonom 23 MW. Výška investície bola 45 miliónov eur. Aktuálne okrem najnovšej akvizície vo Fínsku vlastní a realizuje projekty veterných elektrární Iiti a Suonenjoki, spolu s výkonom približne 74 MW. Ide o projekt v hodnote približne 70 miliónov eur.

Investičný fond ZMJ SICAV sa podieľa na energetických projektoch aj v USA a taktiež investuje aj do realitných projektov. Prostredníctvom svojho podfondu RMC Properties sa zameriava na investovanie a development na Slovensku, v Českej republike a Španielsku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #investičný fond #ZMJ SICAV #veterné elektrárne