Poslanci posunuli novelu o kritickej infraštruktúre do druhého čítania

Novela zákona o kritickej infraštruktúre sa dostala do druhého čítania. Odhlasovali to vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR. O návrhu zákona rokujú v skrátenom legislatívnom konaní.

04.02.2021 17:53
debata

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v návrhu uvádza, že zmena majiteľa kritickej infraštruktúry by mala byť podmienená súhlasom vlády. Novela zákona by však mala prejsť ešte úpravou. Avizovalo to koaličné hnutie OĽANO aj samotný minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

OĽANO naznačilo, že majitelia podnikov kritickej infraštruktúry nebudú musieť žiadať vládu o súhlas s prevodom firiem, ale ministerstvo hospodárstva bude mať 30 dní na preskúmanie takýchto transakcií.

Sulík vo štvrtok v pléne priblížil, že po schválení tohto zákona by mali byť spoločnosti, ktoré patria do kritickej infraštruktúry, spadajúce pod MH, povinné nahlásiť rezortu, že dochádza k predaju či napríklad konkurzu. Experti na MH následne vyhodnotia, či to môže byť ohrozením pre krajinu. Ak áno, predložia vláde návrh na vyslovenie súhlasu alebo nesúhlasu a vláda by mala rozhodnúť.

Valášek: V EÚ bežná prax

Európska komisia (EK) podobné zákony o kritickej infraštruktúre, aký predložil Sulík, odporúča. Vyhlásil to v rozprave k tomuto návrhu predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Tomáš Valášek (Za ľudí).

„V Európskej únii (EÚ) sú takéto zákony nielenže štandardné, ale dokonca dnes väčšinové, 16 z 27 členských krajín EÚ obdobné zákony má,“ priblížil. EK ich podľa neho priamo odporúča a zavádza aj mierne penále, ak sa krajiny takýmto spôsobom nechránia. Dôvodom je, že je v záujme EÚ, aby štáty neboli zraniteľné alebo vydierateľné.

Ak ide o podnik európskeho významu, ktorý by mal byť predmetom takejto transakcie, a Slovensko by nekonalo, EK si vyhradzuje právo minimálne spustiť protest. Podotkol však, že EK v tejto veci nemá žiadne záväzné právomoci. „EK jasne hovorí, že tieto rozhodnutia sú v konečnom dôsledku v rukách členských štátov,“ zdôraznil.

debata chyba
Viac na túto tému: #kritická infraštruktúra