Slovenské firmy sa aj naďalej presúvajú do daňových rajov

Záujem slovenských podnikateľov o daňové raje rástol aj v roku 2020. Aktuálne v nich sídli 5 276 slovenských spoločností, čo je o 280 viac ako v roku 2019. V porovnaní s rokom 2016 je ich počet vyšší až o 499.

03.02.2021 09:46
pláž, more, dovolenka, cestovanie, leto,... Foto:
Daňové raje lákajú slovenské spoločnosti čoraz viac.
debata (2)

Počet spoločností v daňových rajoch sa zvyšuje z roka na rok, pričom medziročné tempá prírastkov sa zrýchľujú. „USA dominujú druhý rok po sebe. Predvlani prvýkrát preskočili dovtedy najobľúbenejší Cyprus. Dnes môžeme považovať Spojené štáty za top krajinu s najvyšším počtom slovenských podnikateľov. Aj napriek tomu, že založiť spoločnosť za Atlantikom je náročnejšie ako v ostatných destináciách, ktoré sú definované ako daňový raj, výhody plynúce z podnikania so sídlom v USA sú pre enormné,“ hovorí Petra Štěpánová zo spoločnosti Bisnode A Dun & Bradstreet Company.

Dodáva, že ostrovný Cyprus aj naďalej stráca svoj lesk. V roku 2020 tam malo svoje sídlo 944 našich firiem, čo je medziročne o 115 menej, a zároveň o 122 menej ako pred piatimi rokmi. Aktuálne sa tak ostrov nachádza na treťom mieste v obľúbenosti daňových rajov pre Slovákov. Druhou najobľúbenejšou krajinou je Holandsko. Tam vlani sídlilo 1 166 našich podnikov, čo je však len o 3 spoločnosti viac ako rok predtým.

Najväčší prírastok v počet nových spoločností však zaznamenala Seychelská republika, ktorá vlani zaregistrovala 208 slovenských firiem, pričom aktuálne sa ich tam nachádza dohromady 320.

„Seychely rástli aj napriek tomu, že sú ešte stále vedené na zozname Európskej únie o nespolupracu­júcich krajinách,“ uzavrela Petra Štěpánová, analytička Bisnode A Bradstreet Company. Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj majú v základnom kapitáli týchto spoločností investovaných bezmála 10,5 miliardy eur. Najviac slovenských firiem so sídlom v daňových rajoch podniká v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu (965), v oblasti profesijných a vedeckých činností (950) a v oblasti nehnuteľností (636).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové raje #slovenské firmy #Bisnode