Vybrané elektrické spotrebiče budú mať od marca nové energetické štítky

Európska únia a členské štáty sa rozhodli prepracovať požiadavky na zaradenie výrobkov a postupne zaviesť nové štítky so zmenenou stupnicou od A po G, pretože doterajší systém používal stupnicu, v ktorej väčšina výrobkov už bola v najvyššej triede a nebolo možné jednoducho rozlíšiť najúspornejšie.

29.01.2021 12:50
debata (3)

Nové energetické štítky umožnia spotrebiteľom jednoduchší výber energeticky najúčinnejších výrobkov. Pre prvé skupiny výrobkov majú kamenné aj internetové obchody vymeniť štítky počas 14 pracovných dní od 1. marca 2021. Zmeny sa dotknú tisícok prevádzok. A to nielen kamenných predajní, ale aj e-shopov.

Ako prvé sa budú od 1. marca 2021 meniť štítky k chladničkám, mrazničkám, chladničkám na víno, práčkam, práčkam so sušičkami, umývačkám riadu a tiež k elektronickým displejom, vrátane televízorov a monitorov. "Odlišnosti v úspore práčok v triede A+ a práčkami so štítkom A++ sú značné a medzi susednými triedami môžu pokojne vzniknúť až 20 % rozdiely v spotrebe,“ opisuje aktuálny stav Daniel Dobeš, produktový manažér DATARTu. Od 1. mája 2021 sa začnú meniť štítky pneumatík a od 1. septembra 2021 štítky svetelných zdrojov a svietidiel.

Spotrebiče budú po novom radené len do kategórií A-G, kedy v kategórii G budú tie najmenej úsporné modely. Od nových označení si Európska Komisia sľubuje lepšiu orientáciu zákazníkov v ponuke spotrebičov, s čím súhlasí aj Daniel Dobeš z DATARTu: "Nové označenie triedami A-G bez ďalších znamienok spotrebiteľom jednoznačne umožní jednoduché rozpoznanie najúspornejších modelov a sprehľadní momentálnu ponuku produktov na trhu.“

Zo štítkov zmiznú plusové znamienka a pribudne na nich QR kód, ktorý po naskenovaní presmeruje spotrebiteľov do online databázy EPREL, kde si môžu detailnejšie porovnať jednotlivé modely spotrebičov. Na nových energetických štítkoch nájdu v závislosti od druhu výrobku nielen spotrebu elektriny, ale aj spotrebu vody na každý umývací či prací cyklus, skladovaciu kapacitu aj hladinu vydávaného hluku. Nové energetické štítky musia obchodníci zaviesť a sprístupniť zákazníkom kamenných predajní aj e-shopov.

Pomoc výrobcom a predajcom

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) a ministerstvo hospodárstva chcú dovozcom a predajcom uľahčiť situáciu a vysvetliť novinky na online konferencii 4. februára 2021. Účasť je bezplatná na základe registrácie.

„Naším cieľom je pomôcť výrobcom, dovozcom a predajcom pri prechode na nové štítky. Môžu sa vopred pripraviť a prezentácie z online konferencie využiť na interné školenia zamestnancov. K dispozícii sú aj informačné materiály s praktickým porovnaním starých a nových štítkov určené pre predajcov a s radami pri výbere spotrebičov pre spotrebiteľov a profesionálnych nakupujúcich,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #spotrebiče #energetické štítky