Podnikatelia zažívajú ekonomický pesimizmus. Ich dôvera sa v januári prepadla

Dôvera podnikateľov v úvode tohto roka klesla na najnižšiu úroveň od prvej vlny pandémie. Januárové sprísnenie reštrikcií prinieslo podľa Štatistického úradu SR výrazné zvýšenie pesimizmu u podnikateľov v službách, v menšej miere u spotrebiteľov, v priemysle a v obchode. V stavebníctve zostala dôvera na úrovni minulého mesiaca.

28.01.2021 09:53
debata (1)

Ekonomická nálada na Slovensku bola v januári pesimistickejšia ako pred mesiacom. Sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu klesol o 4,8 bodu a dosiahol 80,6 bodu. Nadobudol tak najnižšiu hodnotu od júna minulého roka a značne sa podľa úradu vzdialila od svojej úrovne spred pandémie koronavírusu. Aktuálna hodnota indikátora je o 18,6 bodu horšia ako v rovnakom období minulého roka a nachádza sa pod úrovňou dlhodobého priemeru o 21,9 bodu.

Medzi podnikateľmi v priemysle klesol indikátor dôvery po sezónnej úprave v januári druhý mesiac po sebe. Pokles bol však miernejší, kým v decembri dôvera klesla o 7,3 percentu­álneho bodu, v januári sa znížila o štyri body na mínus 4,3 bodu. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa hodnota znížila o šesť bodov a nachádza sa pod úrovňou dlhodobého priemeru o 6,1 bodu.

Vývoj indikátora ovplyvnil pokles objednávok, ktorý zaznamenali hlavne vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, strojov a zariadení a ostatných nekovových výrobkov. Zníženú dôveru nepriaznivo ovplyvnilo aj zhoršené očakávanie vývoja trendu priemyselnej produkcie na nasledujúce tri mesiace.

Dôvera v ekonomiku sa výrazne znížila u podnikateľov v službách. Sezónne očistený indikátor dôvery v januári po predchádzajúcom náraste opäť klesol, jeho hodnota mínus 24,3 bodu sa v porovnaní s decembrom znížila o 7,6 bodu a medziročne až o 26,3 bodu. Aktuálna hodnota sa nachádza o 48,6 bodu pod úrovňou dlhodobého priemeru.

Vývoj bol ovplyvnený pesimistickejšími hodnoteniami dopytu za posledné tri mesiace, ale najmä očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu respondenti hodnotili priaznivejšie. Aj atmosféra u spotrebiteľov bola na začiatku tohto roka pesimistickejšia ako na konci toho minulého. Spotrebiteľská dôvera sa znížila o 4,3 bodu na hodnotu mínus 36,9 bodu.

Indikátor tak opäť klesol na najhoršiu hodnotu od mája minulého roka a nachádza sa výrazne pod úrovňou spred pandémie koronavírusu, avšak stále je relatívne vzdialený od najhoršej hodnoty z apríla 2020. Indikátor dôvery v obchode po decembrovom raste klesol v januári o 1,3 bodu na hodnotu dva body.

Pokles bol ovplyvnený najmä rastom zásob tovarov a negatívnejším hodnotením súčasných podnikateľských aktivít. Negatívne hodnotenia prevládajú v predaji a oprave motorových vozidiel, v maloobchode s pohonnými hmotami a v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podnikatelia #nedôvera #pesimizmus #pandémia