Volkswagen už nie je najväčším predajcom áut na svete. Predbehli ho Japonci

Japonská automobilka Toyota Motor vlani pri predaji predbehla nemecký koncern Volkswagen (VW). Prvýkrát za päť rokov sa tak stala najväčším predajcom áut na svete. Pokles odbytu v dôsledku pandémie nového koronavírusu zasiahol totiž silnejšie jej nemeckého rivala.

28.01.2021 08:53
debata (2)

Toyota vo štvrtok uviedla, že globálny predaj celej skupiny vrátane dcérskych spoločností Daihatsu Motor a Hino Motor vlani klesol o 11,3 percenta na 9,528 milióna vozidiel. Odbyt skupiny Volkswagen sa pritom v roku 2020 znížil o 15,2 percenta na 9,305 milióna áut.

Automobilky na celom svete zasiahli blokády, ktoré zabránili ľuďom v návšteve autosalónov a producentov prinútili obmedziť alebo zastaviť výrobu. Toyota však pandémiu zvládla o niečo lepšie, pretože jej domáci japonský trh a ázijský región všeobecne boli ochorením postihnuté menej ako Európa a USA.

Japonský výrobca hybridných modelov Prius a luxusných vozidiel Lexus spresnil, že jeho predaj v Číne v roku 2020 vzrástol o 10,9 percenta na takmer 1,8 milióna automobilov, zatiaľ čo v USA, ktoré sú jeho najväčším trhom, klesol o 11,3 percenta na 2,1 milióna kusov.

Predaj v Severnej Amerike sa však od mája postupne zotavuje. A od septembra už neklesal, ale buď stagnoval, alebo mierne vzrástol, uviedla Toyota.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Toyota #Volkswagen