Slovenské firmy uspeli v projekte pre výrobu moderných batérií v únii

Projekt spoločného európskeho záujmu na podporu výskumu a inovácií v hodnotovom reťazci batérií, ktorý v utorok schválila Európska komisia (EK), bude mať priamy dopad aj na Slovensko a slovenské firmy. Uviedol to podpredseda EK pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

26.01.2021 16:25
debata (5)

Slovenský eurokomisár pripomenul, že exekutíva EÚ v rámci celoeurópskeho projektu „European Battery Innovation“ v hodnote 2,9 miliardy eur podporila 46 samostatných projektov navrhnutých 42 spoločnosťami, pričom prísne výberové kritériá splnili aj štyri slovenské firmy. Ide o spoločnosti Energo Aqua, ktorá je aktívna v oblasti batériových systémov za využitia hydroenergie; InoBat Auto a InoBat Energy vyrábajúce batériové články a batériové systémy novej kvality a spoločnosť ZŤS-VaV zameranú na skladovanie energie a recykláciu.

„Je to významný míľnik v činnosti Európskej aliancie pre batérie. Ide o štátnu pomoc pre 12 členských krajín EÚ v celkovej výške 2,9 miliardy eur. Očakávame, že táto pomoc vygeneruje ďalších deväť miliárd eur súkromných investícií, čiže celkovo hovoríme o 12-miliardovej injekcii do projektov v oblasti batérií a skladovania energie,“ vysvetlil Šefčovič, ktorý stál pri zrode Európskej aliancie pre batérie a v eurokomisii za túto oblasť zodpovedá.

Podľa jeho slov sa EK sústredila na podporu projektov s najvyššou technologickou pridanou hodnotou, na tie, ktoré sú na hranici súčasnej možnej technologickej kvality. Cieľom je maximálne využiť potenciál existujúcich technológií pri lítiových batériách, ale so snahou znížiť alebo odstrániť cenné prvky ako kobalt či prírodný grafit a nahradiť ich syntetickými materiálmi. Ale EÚ zároveň hovorí o „postlítiovej“ fáze batérií a hľadá riešenia pre pevné batérie s väčším využitím sodíka či pre nové technológie vanádiových batérií známe ako Redox flow batérie (VRFB).

Priznal, že odobrené projekty budú mať vplyv na ekonomiku členských krajín EÚ. Povedú k vytvoreniu okolo 300 partnerstiev medzi vedeckými komunitami a do roku 2027 sa predpokladá vznik viac ako 30 demonštračných projektov s novými technológiami v praxi. Zároveň sa očakáva vytvorenie okolo 18.000 vysokok­valitných pracovných miest v EÚ. Z toho na Slovensku odhadom vyše 280 pracovných miest na ročnej báze.

Šefčovič upozornil, že EÚ sa stáva významným miestom pre investorov v oblasti batérií a technológií skladovania energie. V roku 2019 sa v Únii preinvestovalo trikrát viac zdrojov ako v Číne, ktorá je najväčší konkurent Európy v oblasti batérií. Tento trend pokračoval aj v roku 2020 a rok 2021 pre európske batérie začína významnou investičnou injekciou.

„Som rád, že po prvýkrát máme štyri slovenské firmy, ktoré uspeli v tejto konkurencii. Všetky projekty sú vysoko kvalitné, spĺňajú kritériá najvyšších požiadaviek z hľadiska vedy a výskumu a týkajú sa buď batériových technológií alebo skladovania energie. Je to dobrá správa pre Slovensko, ktoré bolo vždy dôležitým hráčom, pokiaľ ide o výrobu automobilov či energetické technológie,“ skonštatoval Šefčovič. Vyjadril nádej, že presadenie sa uvedených firiem v novej výrobnej oblasti podporí aj nástup a väčšie využívanie elektromobility na Slovensku, a že všetky európske projekty pomôžu EÚ pri napĺňaní jej cieľov dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Maroš Šefčovič