Firmy kvôli pandémií prišli minulý rok o stovky miliónov eur

Súčasná koronakríza sa pri fúziách a akvizíciách v strednej a východnej Európe podpísala pod najhoršie výsledky za posledných 11 rokov. Vlani sa v našom regióne uzatvorilo 1 705 obchodných transakcií v celkovej hodnote 60,79 mld. eur, čo predstavuje pokles o 12,9 percenta, resp. 16 percent v prípade finančného vyjadrenia.

26.01.2021 09:57
debata

Napriek pretrvávajúcim ekonomickým obmedzeniam však na konci minulého roku boli na trhu cítiť známky oživenia. Posledný štvrťrok totiž zaznamenal najlepšie výsledky od roku 2016. Vyplýva to z najnovšej štúdie o fúziách a akvizíciách v regióne strednej a východnej Európy právnickej spoločnosti CMS.

Napriek prísnym obmedzeniam sa investori i trh snažili novej situácii rýchlo prispôsobiť. „Náš región síce zasiali prísne ekonomické reštrikcie, ale vďaka okamžitej reakcii neboli negatívne dôsledky tak závažné, ako sa predpokladalo. Aj keď sa viaceré obchody nakoniec neukončili, od jesene sme zaznamenali významné aktivity firiem a investorov, ktoré sú dobrou správou pre rok 2021,“ Petra Čorba Stark, partnerka a vedúca korporátneho tímu v advokátskej kancelárii CMS v Bratislave. Rozvíjajúce sa trhy strednej a východnej Európy sa tak ukázali ako veľmi odolné a dosiahli lepšie výsledky ako rovnako postihnuté iné regióny. Firmy mali totiž pripravené kľúčové strategické dohody so zahraničnými investormi a silné ostali najmä aktivity v oblasti private equity.

Zahraniční investori sú stále opatrní, vedie IT a telekom biznis

Obozretnosť investorov sa prejavila pri cezhraničných fúziách a akvizíciách, kde ich počet klesol o jednu tretinu na 764 transakcií s hodnotou 35 mld. eur. Najväčším zahraničným investorom ostali Spojené štáty americké (94 obchodov). Druhí najaktívnejší boli britskí investori (72 obchodov) a na treťom mieste skončili firmy z Nemecka (61 transakcií). V prípade domácich investícií v rámci krajín strednej a východnej Európy, či medzi krajinami navzájom, došlo k opačnému efektu. Napriek globálnym obmedzeniam zrealizovali investori v našom regióne 941 obchodov (nárast o 18,4 percenta) s celkovou hodnotou 25,8 mld. eur (nárast o 21,3 percenta). Investori najviac nakupovali, či predávali na trhoch v Rusku, Poľsku, Turecku a Českej republike.

Najaktívnejším odvetvím boli telekomunikácie a informačné technológie. V tomto sektore uzatvorili investori najviac obchodov zo všetkých odvetví (333) a z hľadiska hodnoty obsadili telekomunikácie druhé miesto so sumou 12,9 mld. eur. „Pod pozitívne výsledky sa podpísali zmeny spôsobené zrýchlením digitalizácie a intenzívnejšie využívanie elektronickej komunikácie. V tomto sektore sa uzatvorilo šesť z dvadsiatich najväčších obchodov v regióne,“ hovorí Petra Čorba Stark.

Stavebníctvo a obchod s nehnuteľnosťami klesol podľa počtu transakcií na druhé miesto, keď investori uzatvorili 311 fúzií a akvizícií (rok pred tým ich bolo 378). Zaujímavé čísla zaznamenal sektor logistiky a skladovania, kde počet investícií vzrástol o 41 percent (z 39 na 55 obchodov) a to v dôsledku nárastu využívania elektronického obchodovania. Vo finančnom sektore uzatvorili investori o 12 obchodov viac a ich hodnota narástla o 39 percent. Išlo napríklad o nákup regionálnych pobočiek poisťovne AXA rakúskou skupinou Uniqa Insurence a poisťovne Aegon spoločnosťou Vienna Insurance.

Iný kraj iný mrav

Správa CMS zdôrazňuje, že zatiaľ čo spomalenie ekonomík bol v našom regióne rovnomerný, v mnohých krajinách sa tento trend už zastavil. Poľsko bolo jedinou krajinou, kde sa objem obchodov a ich hodnota zvýšila o takmer desať percent na 11,6 mld. eur. Krajina zaznamenala dve významné transakcie – kúpu poľského mobilného operátora Play Communications spoločnosťou Frances ‘Iliad. Zároveň išlo o najväčšiu transakciu v oblasti telekomunikácií a IT za 3,7 mld. eur. Druhou bola kúpa spoločnosti Allegro, ktorá je najväčšou spoločnosťou kótovanou na Varšavskej burze cenných papierov.

Česká republika, ktorá bola zvyčajne stabilným trhom, zaznamenala pokles objemu obchodov o takmer štvrtinu, pričom objem sa prepadol o viac ako polovicu. Prepad zaznamenalo aj Rusko, kde investori zrealizovali viac ako desatinu menej obchodov, pričom ich hodnota poklesla o 16,2 percenta.

Slovensko zaznamenalo v minulom roku 30 transakcií s celkovou hodnotou 250 miliónov eur, pričom celková hodnota vrátane očakávanej nezverejnenej hodnoty obchodov dosiahla 890 miliónov eur. Z dôvodu súčasnej pandémie sa na Slovensku znížil celkový počet fúzií a akvizícií viac ako 2,5-násobne a dosiahol najnižšiu hodnotu za posledných osem rokov. „Sme spokojní, ako sa nám v oblasti fúzií a akvizícií podarilo prekonať minuloročnú krízu. V druhej polovici tohto roku predpokladáme silný odraz trhu a nové príležitosti pre cezhraničné transakcie v celom regióne strednej a východnej Európy,“ hovorí Oliver Werner, partner CMS Slovensko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #strata