Arca Investments podala nový insolvenčný návrh, súd konanie zastavil. Arca sa proti rozhodnutiu odvolala

Už je takmer isté, že úpadok firmy sa bude riešiť na Slovensku. Tu končí skupine moratórium, teda ochrana pred veriteľmi, k 31. januáru 2021.

21.01.2021 09:30 , aktualizované: 16:39
súd, peniaze, podielové vlastníctvo, Foto:
Prípad spoločnosti Arca Capital sa temer naisto bude riešiť na Slovensku.
debata (3)

Mestskému súdu v Prahe podala Arca Investments návrh, pričom podľa neho firma dlží 18,6 miliardy českých korún a pohľadávky sú voči 1 889 veriteľom. Ako ďalej informovala advokátska kancelária Langmeier & Co, súd tento pokus zastavil. Predtým súd spoločnosti zastavil insolvenčný návrh ešte koncom septembra minulého roka.

Z aktuálneho uznesenia súdu podľa advokátskej kancelárie vyplýva, že prípad Arca Investments neprislúcha podľa európskeho práva pre Českú republiku. A teda české súdy nemajú medzinárodnú právomoc o úpadku dlžníka rozhodnúť. Snahu Arca Investments podporil aj jeho jediný veriteľ, teda J&T Banka. Tá podľa advokátskej kancelárie podala návrh na menovanie predbežného insolvenčného správcu. Avšak aj to zamietli.

„Prípad Arca Investments nie je územne príslušný českým súdom. Z pohľadu práva EÚ je irelevantné, že väčšina veriteľov je z Českej republiky, ako aj to, že predseda predstavenstva chodí na služobné cesty do Českej republiky. Rozhodujúce je, že je to slovenská spoločnosť so sídlom v Bratislave a že stredisko ekonomických záujmov dlžníka bolo práve na Slovensku,“ hovorí advokát a insolvenčný správca so zvláštnym povolením Jan Langmeier z advokátskej kancelárie Langmeier & Co. Tá zastupuje viacerých veriteľov s nezaistenými pohľadávkami voči finančnej skupine Arca.

Ako dodal Langmeier, je takmer isté, že úpadok firmy Arca sa bude riešiť na Slovensku. Tu končí skupine moratórium, teda ochrana pred veriteľmi, k 31. januáru 2021. Zároveň na Slovensku podal Pavol Krúpa, bývalý akcionár investičnej skupiny, návrh na konkurz Arcy.

Reakcia spoločnosti Arca Investments

Arca Investments sa odvolá proti rozhodnutiu Mestského súdu v Prahe. Považuje toto neprávoplatné rozhodnutie a jeho odôvodnenie za chybné, a preto sa proti nemu odvolá k Vrchnému súdu v Prahe. Vo štvrtok o tom informovala PR manažérka Arcy Terézia Barčíková.

Podanie insolvenčného návrhu v Českej republike je podľa nej odôvodnené jasnejšou českou legislatívou a verejne prístupným českým insolvenčným registrom, ktorý zabezpečuje transparentnosť insolvenčného konania.

Predseda predstavenstva Arcy Investments Rastislav Velič zdôraznil, že snahou spoločnosti nie je obísť zákonnú požiadavku v duchu slovenskej legislatívy na uspokojenie nezaistených veriteľov vo výške minimálne 50 %. Cieľom je podľa neho veriteľov uspokojiť v maximálnej možnej miere.

Pokiaľ sa Vrchný súd v Prahe nestotožní s odvolaním Arca Investments proti rozhodnutiu o zastavení insolvenčného konania v Českej republike, je podľa Veliča firma pripravená ísť cestou reštrukturalizácie spoločnosti Arca Investments na území Slovenskej republiky.

Výsledkom by mala byť komplexná reštrukturalizácia celej skupiny Arca Capital so silným medzinárodným aspektom v podobe vstupu zahraničného strategického partnera Blantyre Capital. Úvodným krokom reorganizácie bude vytvorenie nového holdingu, pod ktorý budú zaradené všetky projekty z jednotlivých spoločností skupiny Arca Capital bez ohľadu na ich súčasný domicil.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #insolventnosť #Arca #Arca Capital