Blíži sa termín na priznanie k DPH. Treba si dať pozor na tlačivá, upozorňujú daniari

V pondelok je posledný termín na podanie daňového priznania k dani z pridanej hodnoty (DPH) a kontrolného výkazu k DPH za december 2020, prípadne za 4. štvrťrok 2020. Klienti finančnej správy si však musia dať pozor na eFormulár, ktorý použijú.

20.01.2021 12:03
debata (3)

Daňové priznanie je potrebné podať ešte na eFormulári platnom od 1. 1. 2020. Nový formulár je potrebné prvýkrát použiť za zdaňovacie obdobie január 2021, upozornila v stredu Finančná správa (FS) SR. FS upozornila aj na podávanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel. Daňové priznania za zdaňovacie obdobie končiace 30. novembra 2020 a 31. decembra 2020 musia byť podané na novom vzore DMVv20.

Novelou zákona o dani z motorových vozidiel schválenou parlamentom 5. novembra minulého roka, sa lehota na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel posunula z 31. januára na 31. marec 2021. Podnikatelia tak majú tento rok na podanie daňového priznania o dva mesiace viac času. Do tohto termínu je potrebné vykonať aj úhradu tejto dane.

Okrem DPH a viacerých povinností súvisiacich so spotrebnými daňami je koniec januára aj termínom pre podanie daňového priznania k dani z nehnuteľností. Nakoľko tento deň v tomto roku pripadne na nedeľu, termín na podanie daňového priznania je 1. február 2021. Daňové priznanie k dani z nehnuteľností je povinný podať každý daňovník, ktorému v minulom roku vznikla daňová povinnosť k dani z nehnuteľností.

Čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností podáva daňovník v prípade, ak sa stane vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom ďalšej nehnuteľnosti, v prípade, ak dôjde k zmene druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby, bytu alebo nebytového priestoru, alebo pri zániku vlastníctva, správy, nájmu alebo užívania nehnuteľností.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #Finančná správa #kontrolný výkaz