Sulíkov rezort ukázal manuál na testovanie vo firmách. Mali by mať aspoň 250 ľudí

Testovanie zamestnancov a ich rodinných príslušníkov v priamo vo firmách odporúča Ministerstvo hospodárstva (MH) SR najmä v prevádzkach, v ktorých sa na pracovisku nachádza viac ako 250 zamestnancov. Pokiaľ majú o testovanie záujem firmy s menším počtom pracovníkov, musia sa spojiť s ďalšími spoločnosťami, aby požadovaný počet dosiahli.

20.01.2021 10:58 , aktualizované: 15:14
debata (5)

Vyplýva to z návrhu manuálu MH pre zamestnávateľov na vykonanie testovania zamestnancov v prevádzkach podnikov na ochorenie COVID–19, ktorý v stredu rezort predložil na rokovanie vlády. „V prípade záujmu o testovanie zamestnancov u zamestnávateľov s prevádzkami, v ktorých sa na pracovisku nachádza menej ako 250 zamestnancov, sa vyžaduje vytvorenie skupiny viacerých podnikateľských subjektov, u ktorých bude vykonávať testovanie zamestnancov antigénovými (AG) testami rovnaká testovacia autorita a celkový súčet zamestnancov skupiny bude predstavovať 250 a viac zamestnancov,“ uviedlo MH v predloženom materiáli.

Video: Minister hospodárstva Richard Sulík k testovaniu v podnikoch a novom priemyselnom parku.

Ako na tlačovej konferencii uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), účasť na testovaní je dobrovoľná. „Bude tiež možné testovať nielen zamestnancov, ale aj ich rodinných príslušníkov. Štát firmám zaplatí za každého otestovaného občana 3,5 eura,“ tvrdí Sulík. Okrem toho štát poskytne antigénové testy. A to takým spôsobom, že ich budú vydávať Štátne hmotné rezervy cez okresné úrady. Na tie sa budú musieť firmy obrátiť podľa svojho sídla. Aj odmenu za testovanie budú vyplácať okresné úrady. Zamestnávávateľ si však musí nájsť testovaciu autoritu, dodal Sulík.

Testovacou autoritou môže byť na základe zmluvy s firmou napríklad pracovná zdravotná služba, mobilné odberové miesto, poskytovateľ ambulantnej starostlivosti v zdravotníckom zariadení poskytovateľa, či poskytovateľ ambulantnej starostlivosti v inom prostredí – mimo zdravotníckeho zariadenia poskytovateľa, tiež na základe zmluvy s podnikateľským subjektom. Výdaj AG testov zabezpečí príslušný okresný úrad, ktorý vydá testovacej autorite v mene firmy požadovaný počet testov. Pokiaľ testovacia autorita žiada o vydanie testov v mene viacerých podnikov, predkladá jednotlivé žiadosti v mene každého podnikateľského subjektu zvlášť.

Nespotrebované testy musí testovacia autorita v mene podnikateľského subjektu vrátiť príslušnému okresnému úradu v prípade, ak už testovanie zamestnancov podnikateľského subjektu nebude realizovať. Osobné ochranné prostriedky potrebné na testovania rovnako ako likvidáciu odpadu zabezpečí firma vo vlastnej réžii. O odmenu za testovanie musí firma požiadať na základe počtu otestovaných Ministerstvo vnútra SR. Súčasťou predloženého materiálu sú aj vzory žiadosti o výdaj a vrátenie antigénových testov, zmluvy na zabezpečenie testovania antigénovými testami a metodika k testovaniu formou antigénových testov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #ministerstvo hospodárstva #testovanie #plošné testovanie