Jaguar hlási menej nakazených. Matovič: To znamená, že celoplošné testovanie funguje

Nitrianska automobilka Jaguar Land Rover na konci pracovného týždňa opäť testovala svojich zamestnancov. Z celkového počtu 4 283 otestovaných ľudí skončilo 34 osôb s pozitívnym výsledkom na prítomnosť koronavírusu. Počas prvého kola ich bolo o 44 viac. Výsledky na sociálnej sieti komentoval aj premiér Igor Matovič (OĽaNO). Podľa jeho slov je to dôkaz, že plošné testovanie je efektívne.

16.01.2021 13:47
test Jaguar Land Rover Foto:
debata (10)

Testovanie odhalilo 12 ľudí s pozitívnym výsledkom z radov zamestnancov automobilky a ďalších 22 zamestnancov z dodávateľských firiem. S pozitívnym výsledkom tak skončilo dokopy 34 ľudí, čo predstavuje výšku pozitivity na úrovni 0,79 percenta. Oproti prvému kolu, kedy testy odhalili 78 pozitívnych testov, tak počet prípadov po druhom kole klesol o viac ako polovicu.

„To znamená pokles pozitivity o 56 percent z týždňa na týždeň! To je mimochodom rovnaký percentuálny pokles ako pri testovaní na Orave a celoplošnom testovaní začiatkom novembra,“ komentoval výsledky v automobilke Matovič. Podľa jeho slov to znamená, že plošné testovanie je „mimoriadne efektívny a rýchly nástroj na vyhľadávanie pozitívnych – najviac infekčných a ich následnú karanténu, aby nenakazili iných“.

JAGUAR LAND ROVER (výsledky testovania) Minulý štvrtok a piatok otestovali 4 368 zamestnancov a zamestnancov...

Uverejnil používateľ Igor Matovic Sobota 16. januára 2021

V automobilke prebehlo druhé kolo testovania už vo štvrtok 14. januára a skončilo až v piatok 15. januára o 22.30 hod. „Pri príprave testovania aj počas neho sme aktívne komunikovali s mestom, okresným krízovým štábom, regionálnym Úradom verejného zdravotníctva v Nitre aj tímom predsedu vlády,“ uviedol Russell Leslie, výkonný riaditeľ Jaguar Land Rover Slovakia.

Podľa jeho slov začala firma počas druhého kola tiež testovať aj aplikáciu Trust One po koordinácii s vedením Nitry. „Vývoj situácie budeme pozorne sledovať a naďalej zostáva prioritou starostlivosť o zdravie našich ľudí,“ dodal Leslie. V závode stále zostávajú v platnosti opatrenia na predchádzanie šírenia pandémie, vrátane kontroly negatívnych výsledkov.

Prvé kolo testovania zamestnancov prebiehalo počas 7. až 8. januára tohto roka. Celkovo testy absolvovalo 4 368 zamestnancov automobilky a dodávateľských spoločností. Výška pozitivity dosiahla vtedy úroveň 1,79 percenta.

Podľa automobilky mali ľudia s pozitívnym výsledkom zabezpečený bezkontaktný vstup do šatní a dopravu z areálu závodu. Boli tiež poučení o ďalších krokoch. Popri kolektívnom testovaní automobilka aj naďalej zabezpečuje individuálne testovanie priamo v závode.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Nitra #testovanie #Igor Matovič #Jaguar Land Rover