EÚ vedie s Indonéziou spor pre nehrdzavejúcu oceľ. V hre sú stovky miliónov eur

Celkový obrat odvetvia nehrdzavejúcej ocele v EÚ dosahuje približne 20 miliárd eur. Indonézia je dôležitým obchodným partnerom, je totiž druhým najväčším výrobcom na svete.

15.01.2021 16:52
oceľ, oceliarne Foto:
Indonézia vraj obmedzuje vývoz suroviny a nezákonne zvýhodňuje domáce spoločnosti.
debata (1)

Európska únia (EÚ) požiadala o zriadenie panelu v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorý by sa usiloval o odstránenie nezákonných vývozných obmedzení uložených Indonéziou na suroviny potrebné na výrobu nehrdzavejúcej ocele, najmä na niklovú a železnú rudu. U

Žiadny člen WTO nemôže obmedziť vývoz surovín, ukladať nezákonné obmedzenia a zvýhodňovať tým domácich výrobcov.
Valdis Dombrovskis, eurokomisár pre obchod

Opatrenia, ktoré EÚ spochybňuje, sa týkajú zákazu vývozu niklovej rudy a domácich požiadaviek na spracovanie niklovej a železnej rudy. Tieto opatrenia nezákonne obmedzujú prístup výrobcov ocele z EÚ k surovinám potrebným na výrobu nehrdzavejúcej o­cele.

Výkonný podpredseda EK a eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis v tejto súvislosti uviedol, že po opakovaných pokusoch o vyriešenie tohto problému priamo s Indonéziou je EÚ nútená prijať opatrenia a postúpiť túto vec WTO.

Európske oceliarstvo je v kríze

„Vždy budeme konať tak, aby sme chránili práva našich hospodárskych subjektov a zabezpečili rovnaké podmienky pre výrobcov z EÚ. Žiadny člen WTO nemôže obmedziť vývoz surovín, ukladať nezákonné obmedzenia a zvýhodňovať tým domácich výrobcov,“ uviedol Dombrovskis a dodal, že EK prijme potrebné opatrenia na obnovenie spravodlivých podmienok pre oceliarsky priemysel EÚ.

Upozornil tiež, že ide o ťažké obdobie pre oceliarske odvetvie EÚ, ktoré čelí celosvetovej nadmernej kapacite, nezákonnému subvencovaniu a iným opatreniam obmedzujúcim obchod, ako aj hospodárskej kríze spôsobenej ochorením COVID-19.

Zatiaľ čo výrobné odvetvie EÚ dosiahlo najnižšiu úroveň výroby nehrdzavejúcej ocele za 10 rokov, Indonézia sa stane druhým najväčším výrobcom na svete po Číne, k čomu prispievajú aj nespravodlivé a nezákonné výhody.

Hra na vlastnom piesku

Od januára 2020 Indonézia zaviedla úplný zákaz vývozu niklovej rudy, čím ju vyhradila len pre indonézsku výrobu nehrdzavejúcej ocele. Indonézia takisto uplatňuje domáce požiadavky na spracovanie niklovej a železnej rudy, ktoré nútia podniky podrobiť svoje suroviny pred ich vývozom určitým spracovateľským alebo čistiacim operáciám v Indonézii, čo neprimerane obmedzuje vývoz nespracovaných surovín.

Komisia uviedla, že tieto opatrenia sú v rozpore so zákazom vývozných obmedzení ustanovenom vo Všeobecnej dohode o clách a obchode (GATT) z roku 1994. EÚ na tento problém upozorňuje indonézske orgány už dlhodobo, ale bezúspešne. Súčasná žiadosť o zriadenie panelu prichádza po konzultáciách s indonézskou vládou z 30. januára 2020, ktoré tento problém nevyriešili.

Celkový obrat odvetvia nehrdzavejúcej ocele v EÚ dosahuje približne 20 miliárd eur a zaisťuje investície vo výške 420 miliónov eur ročne. Od odvetvia nehrdzavejúcej ocele v Európe závisí celkovo 30.000 priamych pracovných miest a spoločne viac ako 200.000 priamych, nepriamych a súvisiacich pracovných miest.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #WTO #oceľ #nehrdzavejúca oceľ #oceliarsky priemysel