Koronakríza urýchlila investície do digitalizácie,firmy sa chcú udržať

Koronakríza urýchlila investície do digitalizácie, firmy si chcú totiž udržať svoju pozíciu na trhu. Vyplýva to z prieskumu advokátskej kancelárie CMS v strednej a východnej Európe. Výhodou Slovenska v oblasti digitalizácie sú kvalitní a vzdelaní odborníci, tvrdí spoločnosť.

14.01.2021 11:52
debata

Dve tretiny firiem, ktoré sa na prieskume zúčastnili, potvrdili, že oblasť digitalizácie je v ich podnikaní prioritou. „V roku 2020 až 38 % respondentov dokončilo alebo iniciovalo nové projekty, kým 45 % z nich uviedlo, že súčasná pandémia všetky procesy iba urýchlila,“ uviedla spoločnosť.

Ako poznamenal advokát právnickej kancelárie v Bratislave Dušan Vanek, mnohé krajiny strednej a východnej Európy už majú vybudovanú digitálnu infraštruktúru s vysokorýchlostným širokopásmovým pripojením, elektronickým obchodovaním a využitím 4G sietí. Aby však Slovensko bolo na rovnakej úrovni, musí sa stať digitálne konkurencieschop­nejším prostredníctvom technológií, ako sú 5G siete alebo využívanie umelej inteligencie. „Podpora by mala prísť aj zo strany štátov, ktoré majú pre oblasť digitalizácie pripraviť regulačné rámce a právne normy,“ podotkol Vanek.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že 58 % firiem zo strednej a východnej Európy využije počas digitálnej transformácie umelú inteligenciu. Podľa firiem totiž môže priniesť lepšiu produktivitu, rýchlosť aj efektívnosť. „Zavádzanie umelej inteligencie však vyvoláva aj rozsiahle obavy. Ide predovšetkým o možné problémy vyplývajúce z právnej zodpovednosti,“ podotkol Vanek. Obavy hlavne z bezpečnostných rizík vyjadrilo 60 % firiem, takisto 60 % spoločností by si prialo zavedenie ďalších usmernení a regulácií v tejto oblasti, naopak, štyri percentá respondentov si myslia, že využívanie umelej inteligencie je dnes nadmerne regulované.

Ako dodal Vanek, Slovensko má v tejto oblasti vzdelanú a kvalifikovanú pracovnú silu s vysokou úrovňou technologických znalostí, ale má aj malý trh, preto by malo v oblasti digitalizácie spolupracovať napríklad s krajinami V4.

debata chyba
Viac na túto tému: #digitalizácia #koronakríza