Ceny spomalili. Najviac zdraželi kaderníctva, reštaurácie a hotely

Ani pandémia rast cien nezastavila, prišlo však k jeho spomaleniu. Minulý rok tak inflácia dosiahla „len“ 1,9 percenta. Oproti poslednému obdobiu tak zdražovanie výrazne zabrzdilo - ceny sú najnižšie za posledné tri roky.

14.01.2021 09:08 , aktualizované: 13:39
debata (4)

V decembri rast cien tovarov a služieb medziročne jemne zrýchlil na 1,6 percenta. Oproti novembru ide o desatinové zrýchlenie. Inflácia sa drží na pomerne nízkych úrovniach už siedmy mesiac po sebe, upozornila analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. Oveľa miernejšie ako po minulé roky draželi aj potraviny. V decembri medziročne pridali iba o 0,6 percenta. „Nákaza vo svete spôsobila zlacnenie ropy, a teda aj pohonných látok či palív. Nakoľko tie vstupujú do nákladov na výrobu a prepravu potravín, do určitej miery ovplyvňovali aj cien potravín,“ hovorí Sadovská.

Náklady na pandémiu

Naopak, koncom minulého roka opäť zdvihli ceny kaderníctva i salóny krásy – a to o 7,6 percenta oproti úrovni z decembra 2019. Hore išli aj reštaurácie a hotely o necelé štyri percentá. Naopak, lacnejšia ako rok predtým bola doprava – môže za to už spomínané zlacnenie cien palív.

„Zrýchlenie inflácie ovplyvnili predovšetkým zotavujúce sa ceny ropy na svetových trhoch, ktoré nahor ťahajú očakávania skorého zmiernenia pandémie, a robustného zotavenia globálneho dopytu,“ vysvetľuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Zrýchlil aj rast cien obchodníkov, ktoré tlačia hore aj náklady na protipandemické opatrenia. Výraznejšie zdražovanie však tlmili ceny potravín.

Žiadne veľké skoky

Ani tento rok sa nedá podľa Sadovskej čakať veľké zdražovanie. Ceny porastú o jedno až dve percentá. S poklesom cien sa však tiež rátať nedá, dodáva analytička. „Aj tento rok si naďalej priplatíme za potraviny a nealkoholické nápoje, a to priemerne o jedno až dve percentá,“ hovorí. Naopak, lacnejšia bude elektrina a plyn, dodáva.

„V januári by mohla inflácia úspešne atakovať úroveň jedného percenta,“ hovorí Koršňák. Vidí za tým práve zlacnenie energií na bývanie. Mierniť rast cien bude aj slabnúci dopyt, dodáva. Ľudia jednoducho s nižšími príjmami začnú krotiť aj svoje výdavky. Hore bude tlačiť ceny dražejúca ropa, ale aj zvýšenie daní z cigariet a tabaku. „Vďaka tomu by medziročná inflácia mala zaznamenať svoje minimá v úvode roka a smerom k záveru roka by sa pomaly mohla zotavovať naspäť smerom k úrovni dve percentá,“ hovorí analytik.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠÚ SR #spotrebiteľské ceny