Čerpanie a riadenie eurofondov by malo byť jednoduchšie, rýchlejšie a efektívnejšie

Čerpanie a riadenie eurofondov by malo byť od 1. júna 2021 ešte jednoduchšie, rýchlejšie aj efektívnejšie. Vláda totiž schválila návrh novelizácie zákona o poskytovaní príspevkov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov z dielne ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej. Za posledné mesiace ide už o tretí balík zjednodušení, ktorý by mal zlepšiť aj transparentnosť eurofondov rozšírením rozsahu údajov a informácií, ktoré majú byť zverejňované a tým sprístupnené širokej verejnosti. Podľa Remišovej jej rezort dokázal, že čerpanie a riadenie eurofondov sa dá nastaviť tak, aby eurofondy pomáhali ľuďom a nie špekulantom a aby sa čerpali efektívne a zmysluplne.

13.01.2021 14:03
debata (4)

"Vďaka opatreniam, ktoré sme zaviedli, sme pre Slovensko zachránili stovky miliónov eur na budovanie lepších ciest, škôl, podporu zamestnanosti či zelených riešení. V nastúpenom trende budeme pokračovať aj v roku 2021,“ dodala Remišová s tým, že samotné riadenie eurofondov prešlo v minulom roku zmenami, ktoré prinášajú pre Slovensko pozitívne výsledky. V tejto súvislosti ministerka investícií predstavila vláde aj stav čerpania eurofondov k 31. decembru 2020. Kabinet zároveň informovala, že k 21. marcu 2020, keď nastúpila po voľbách nová vláda, bola vyčerpaná len necelá tretina z 15,3 miliardy eur, ktoré Slovensko získalo na programové obdobie 2014 – 2020.

„Kým za 6 rokov predchádzajúce vlády vyčerpali len necelú tretinu z 15 miliárd eur, po nástupe novej vlády sa za deväť mesiacov čerpanie zlepšilo o takmer 2 miliardy eur a vyčerpaných je už viac ako 44 percent z celkovej sumy,“ konštatovala ministerka Remišová s tým, že pokrok v riadení eurofondov v decembri predstavuje nárast v čerpaní 12,9 percentuálneho bodu oproti marcu 2020. Do konca programového obdobia v roku 2023 zostáva Slovensku vyčerpať podľa jej slov ešte 8,48 miliardy eur a ďalších 780 miliónov eur bude mať Slovensko z protikrízového balíka REACT-EU, kde vicepremiérka Remišová finišuje rokovania s EK o rozdelení prostriedkov.

Výrazný pokrok v čerpaní eurofondov sa podarilo dosiahnuť podľa Remišovej vďaka tomu, že jednou z hlavných priorít jej ministerstva je redukcia administratívnej záťaže a komplikovanosti nastavených implementačných procesov. Problémové oblasti sa riešili priamo s EK, zrušili sa nadbytočné kontroly a výkazy, zefektívnil sa proces verejného obstarávania. Výsledkom tohto snaženia podľa ministerky je, že za rok 2020 vyčerpali do posledného eura prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Európskeho sociálneho fondu a Kohézneho fondu. Otvorenou otázkou ostáva Fond rybného hospodárstva pod ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, kde prebiehajú rokovania s EK.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Veronika Remišová