Firmy sa hnevajú na daniarov. Podľa nich neskoro zverejňujú formuláre na dane

Združenie podnikateľov Slovenska (ZPS) už dlhodobo tvrdí, že štát používa pri podnikateľoch dvojaký meter. Termíny a zákonné lehoty podľa ZPS neplatia rovnako pre úradníkov aj firmy, alebo sú pri ich nedodržaní výrazne odlišné sankcie pre štátne úrady v porovnaní s firmami. Podnikateľom tiež prekáža, že od nich štát očakáva dôsledné plnenie si zákonných povinností, no na druhej strane finančná správa neskoro zverejňuje tlačivá daňových priznaní.

11.01.2021 13:05
debata

„To, aby boli k dispozícii už v januári, bola v posledných rokoch skôr rarita. Rok 2020 ale patrí k svetlým výnimkám, kedy tlačivá pre živnostníkov a SZČO boli k dispozícii už 1. januára,“ tvrdia podnikatelia. Finančná správa (FS) SR už v pondelok zverejnila na svojom portáli elektronické formuláre daňových priznaní k dani z príjmov aj pre právnické osoby.

Podľa podnikateľov ide o výrazný posun v porovnaní s rokmi, kedy si na tlačivá museli podnikatelia počkať do februára či do marca. „Spokojní však môžeme byť až v situácii, keď bude štandardom môcť si plniť daňové povinnosti od prvého dňa zákonnej lehoty,“ dodali. To v praxi znamená, že tlačivá pre právnické osoby by mali byť dostupné už od 1. januára.

Napríklad pri daňovom priznaní za rok 2013 boli tlačivá pre podnikateľov zverejnené až 11. februára 2014, pri priznávaní príjmov o rok neskôr až 25. februára. Výnimkou za posledné roky bolo priznanie za rok 2015, kedy bolo tlačivo dostupné už na konci decembra daného roka.

FS v pondelok zverejnila aj ďalšie formuláre a tlačivá. K formulárom pre fyzické osoby typu A aj B či k daňovému priznaniu k dani z pridanej hodnoty tak pribudol aj eFormulár pre podávanie daňových priznaní k dani z príjmov právnických osôb. „Finančná správa chce aj týmto spôsobom prispieť ku komfortu a spokojnosti svojich klientov,“ uviedla hovorkyňa FS Martina Rybanská.

Okrem formulárov k dani z príjmov finančná správa v uplynulých dňoch pripravila napríklad aj tlačivo žiadosti o vydanie potvrdenia o daňovej rezidencii, oznámenie o zániku daňovej povinnosti, či oznámenie o zrazení a odvedení dane vyberanej zrážkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #právnicke osoby #daň z príjmov #e-formulár