Nezatvárajte podniky v snahe zastaviť pandémiu, vyzývajú firmy vládu

Žiadne nepremyslené kroky, žiadajú zamestnávatelia. Firmy združené v Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore (SOPK) a Klube 500 vyzývajú vládu, aby pri prijímaní opatrení na zamedzenie šírenia pandémie koronavírusu nepristúpila k unáhleným, nepremysleným a neprediskutovaným krokom. A to takým, čo by smerovali k zatváraniu priemyselných podnikov a k zákazu dochádzky zamestnancov do zamestnania. Výzvu podpísal predseda SOPK Peter Mihók a predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

08.01.2021 09:44
debata (13)

Zamestnávatelia poukazujú na to, že priemyselné podniky už počas prvej vlny krízy prijímali prísne hygienické a protiepidemio­logické opatrenia a zmenili režimy prevádzok tak, aby eliminovali možný prenos ochorenia. A to všetko aj napriek tomu, že pomoc zo strany štátu výrazne zaostávala za pomocou ostatných krajín EÚ. Výsledky prvej vlny sú dôkazom efektívnosti opatrení zavádzaných aj súkromným sektorom. „Priemyselné podniky neprestali s realizáciou týchto opatrení a uplatňujú ich naďalej. Mnohé priemyselné podniky naviac realizujú testovanie svojich zamestnancov, a to bez prispenia štátu, bez akejkoľvek kompenzácie alebo úľavy,“ argumentujú firmy.

„Z pohľadu zamestnávateľov nie je možné, aby súkromné spoločnosti suplovali funkcie štátu a ten sa len mlčky prizeral a čakal, kým tieto spoločnosti zaplatia daňové a odvodové povinnosti. SOPK a Klub 500 preto vyzývajú vládu, aby vytvárala predpoklady pre zabezpečenie chodu ekonomiky v maximálnej možnej miere,“ píšu v liste združenia. Slovenské hospodárstvo ako malá otvorená ekonomika je dôležitá súčasť globálnych ekonomických reťazcov, ktorých jednostranné prerušenie by trvalo poškodilo dôveru v Slovensko ako miesto podnikania, dodávajú.

Naviac podľa oboch združení, slovenská vláda nevyčlenila dostatočné zdroje na efektívnu pomoc súkromnému sektoru na udržanie pracovných miest a podporu ekonomiky, čo preukazujú medzinárodné porovnania. „Súkromný sektor tak už vyčerpal všetky svoje rezervy a ďalšie nútené odstavovanie by malo fatálne dôsledky pre ekonomiku, ale aj pre zamestnancov,“ tvrdia firmy.

„Zamestnávatelia vyzývajú Vládu Slovenskej republiky na konštruktívny dialóg s tými, ktorí zabezpečujú plnenie štátneho rozpočtu a bez ktorých ekonomika nemôže fungovať. Zamestnávatelia zároveň vyzývajú starostov, primátorov a ďalších predstaviteľov verejnej správy, aby skôr, ako začnú apelovať na vládu a nabádať ju k zatváraniu fabrík, si to premysleli a až po dôslednom zvážení a po spoločnom dialógu oznamovali svoje návrhy,“ píšu združenia. Slovenská ekonomika musí zostať dostatočne silná a konkurencieschopná, aby mohla čeliť súčasným výzvam a nebola zdecimovaná pri jej budúcom reštarte, argumentujú.

„Klub 500 a SOPK taktiež vyzývajú na urýchlené zvolanie širokého stretnutia so zástupcami zamestnávateľov, na ktorom je potrebné prediskutovať celú súčasnú situáciu, hľadať spoločne rýchle, efektívne a vykonateľné opatrenia, ktoré pomôžu zvrátiť súčasnú situáciu,“ píšu v liste. Zamestnávatelia upozorňujú, že reálny život je inde ako na rokovaní Pandemickej komisie vlády SR a doposiaľ chýba dôveryhodná platforma, ktorá by ľudí spájala a nerozdeľovala. „Netreba robiť paniku, treba intenzívne komunikovať a hľadať riešenia, ktorých cieľom je vytvoriť podmienky na to, aby zamestnanci boli v práci a deti v školách,“ dodávajú na záver. Zbytočné sú diskusie o úsporách štátneho rozpočtu, o ušetrených zdrojoch z eurofondov, keď ekonomika skolabuje. Nefungujúca ekonomika a nevzdelaný národ je totiž cestou do pekla, tvrdia firmy.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #SOPK #Klub 500 #pandémia