Trump zakázal osem čínskych aplikácií. Je to ďalší príklad šikany, tvrdí Čína

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump podpísal nariadenie zakazujúce transakcie pomocou ôsmich čínskych aplikácií vrátane Alipay a WeChat Pay. Dôsledky tohto Trumpovho konania však zostávajú nejasné, keďže spomenutý príkaz nadobudne účinnosť do 45 dní, čo predstavuje takmer mesiac po slávnostnej inaugurácii novozvoleného prezidenta USA Joea Bidena.

06.01.2021 19:15
Trump Foto: ,
Prezident Donald Trump a jeho manželka Melania Trump na zábere z 23. decembra pri odchode z Bieleho domu na vianočnú dovolenku na Floridu.
debata (3)

Trumpove príkazy nasledujú po predchádzajúcich dvoch, ktoré 74-ročný rodák z New Yorku podpísal vlani v auguste, a týkali sa zákazu populárnej videoaplikácie TikTok a aplikácie na odosielanie správ WeChat. Zatiaľ nie je známe, či ich v Spojených štátoch opätovne povolia. S týmto problémom sa pravdepodobne bude musieť vyrovnať Bidenova administratíva. Najnovšie nariadenie predstavuje posledný pokus Trumpovej vlády o utlmenie čoraz silnejšej čínskej ekonomiky.

Politickí analytici však očakávajú, že Biden sa pokúsi obnoviť spoluprácu s Pekingom vo viacerých otázkach, ako sú napríklad zmeny klímy a pandémia koronavírusu. Očakáva sa však aj niekoľko veľkých zmien v oblasti obchodu či ľudských práv. Číňania sa proti postupom Trumpa ostro ohradili a uviedli, že Peking prijme bližšie nešpecifikované „nevyhnutné opatrenia“ na ochranu čínskych spoločností.

„Toto je ďalší príklad šikany, svojvoľného a hegemonického správania Spojených štátov, ktoré príliš zovšeobecňujú koncepciu národnej bezpečnosti a zneužívajú svoju národnú moc na neprimerané potlačenie zahraničných spoločností. Ako keď gangster, ktorý svojvoľne kradne, následne volá po ochrane pred lúpežou,“ uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mobilné aplikácie #Donald Trump #aplikácie #WeChat