Ťažký rok pre automobilky. Ako hodnotí vlaňajšok bratislavský Volkswagen?

Volkswagen Slovakia hodnotí rok 2020 ako mimoriadne náročný, ale zároveň veľmi úspešný. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa automobilky Lucia Kovarovič Makayová, kľúčové bolo získanie výroby nasledujúcich generácií modelov VW Passat a Škoda Superb, ktoré so sebou prináša investíciu do výšky 500 miliónov eur a vytvorenie približne 2 000 nových pracovných miest.

06.01.2021 12:02
Volkswagen Foto: ,
debata

Vo fabrike na jeseň minulého roku odštartovala výroba nového modelu Škoda Karoq, vďaka ktorej sa podarilo zaistiť pracovné miesta pre približne 500 zamestnancov. „Rok 2020 ukázal, že je dôležité, aby sme boli pripravení aj na nepredvídateľné situácie. Už predvlani sme silno šliapli na brzdu, čo sa týka nákladov a vlani nasledovalo pre koronakrízu brzdenie až na podlahu. S konzekventnými a rýchlymi opatreniami sa však spoločnosti podarilo nájsť dobrú odpoveď na krízu,“ doplnila Makayová.

Čo sa týka minuloročnej výroby, fabrika predbežné čísla nezverejňuje, potvrdila však, že jarná mesačná dočasná odstávka, ktorú so sebou priniesla epidémia koronavírusu, sa odzrkadlí aj na celkovej produkcii za uplynulý rok. Spoločnosti sa podľa hovorkyne vďaka garancii zamestnanosti dohodnutej v kolektívnej zmluve a viacerým nástrojom flexibility podarilo udržiavať zamestnanosť na stabilnej úrovni. Pozitívne hodnotí rýchle nasadenie štátnej podpory v podobe balíka pomoci pre veľké podniky, ktorá podľa nej tiež čiastočne prispela k zachovaniu zamestnanosti.

„Dôležité bude, aby sa z dočasného krízového nástroja stalo trvalé systematické riešenie na podporu zdravých podnikov v nepredvídateľných krízových časoch. Zároveň bude zásadné, aby boli prijaté opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku, zvýšenia jeho konkurencieschop­nosti a tiež podporu investičnej aktivity firiem,“ dodala Makayová. Volkswagen Slovakia je pilierom slovenského exportu, jedným z najväčších súkromných zamestnávateľov v krajine a spolu so svojimi zamestnancami aj najväčším prispievateľom do verejných rozpočtov.

Spoločnosť preinvestovala na Slovensku od svojho vzniku už viac ako 4,5 miliardy eur. Okrem vozidiel produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky a podvozky, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Volkswagen #výroba #Volkswagen Slovakia #pandémia