Lepšie riadenie Slovenskej konsolidačnej prinieslo úsporu štátu, tvrdí rezort financií

Tri týždne pred svojou výmenou (dňa 29.10.2020) staré vedenie Slovenskej konsolidačnej podpísalo zmluvu na dodávku IT služieb. Podľa nej maximálna cena mohla dosiahnuť až 8,2 milióna eur. Nové vedie však dokázalo vyrokovať dodatok k zmluve, ktorý maximálnu cenu za dodávku obmedzí na polovicu, konkrétne na 4,1 milióna eur. Informoval o tom rezort financií s tým, že zľava nezmení opis predmetu zákazky ani funkčnosť systému.

05.01.2021 16:30
debata

Podľa ministerstva financií spočíva zníženie ceny v poskytnutej zľave, ale aj v zefektívnení procesov pri dodávke systému, dodaní niektorých funkcionalít alternatívnym spôsobom, alebo sa na základe vzájomného dialógu s dodávateľom dodajú jednoduchšie.

Takisto sa nebudú objednávať práce naviac. Z pohľadu nákladov by to bolo podľa rezortu neefektívne. Úspora pri jednotlivých častiach dodávky tak má byť 1,2 milióna eur, čo znamená približne 25 percent.

„Aj v prípade tejto zmluvy vidíme, že za menej peňazí je možné dostať viac muziky pri obojstrannej spokojnosti. Som rád, že nové vedenie tejto štátnej akciovej spoločnosti správne pochopilo to, čo od neho očakávam,“ povedal minister financií Eduard Heger.

Výsledkom obchodu bude dodávka nového, automatizovaného informačného systému na správu a vymáhanie pohľadávok. Ako dodáva Hegerov rezort, systém ušetrí finančné a ľudské zdroje, zvýši vymáhateľnosť a výťažnosť pohľadávok štátu, a tým „efektívnejšie spravovanie štátnych peňazí“.

debata chyba
Viac na túto tému: #hospodárenie #štát #ministerstvo financií #úspora