Je to diskriminácia, hovoria reťazce o vyhláške hygienikov. Posudzujú ju aj s právnikmi

Vyhlášku úradu verejného zdravotníctva, ktorá určila, že predajne potravín budú môcť od soboty, 19. decembra, predávať iba tovar v rozsahu uspokojenia nevyhnutných životných potrieb, považuje Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) za diskriminačnú. Ľuďom strpčí už i tak nekomfortné prežitie vianočných sviatkov, predajcom spôsobí značné a neodvratné hospodárske škody a spôsobí aj výpadky v príjmoch štátu, dôvodia obchodníci.

18.12.2020 13:19
debata (16)

„Podľa nášho názoru, ide o jasnú diskrimináciu, keď bez uvedenia akéhokoľvek zdravotného zdôvodnenia, všetky prevádzky, ktoré počas lockdownu zostanú otvorené, ako sú e-shopy, čerpacie stanice, výdajné miesta tovaru, zásielkovne a ďalšie, môžu predávať všetko a jediné potraviny iba základný sortiment,“ hovorí Martin Krajčovič, predseda SAMO.

Aliancia preto v súčasnosti analyzuje vyhlášku aj po právnej stránke. Samotné nariadenie podľa nej nemá za cieľ chrániť verejné zdravie, ale otvorene diskriminuje časť podnikateľov. Toto nielen že nebolo zdôvodnené z vyjadrení Hlavného hygienika, ale ani v samotnej vyhláške. Naďalej platí, že obchody s potravinami a drogériou patria medzi najbezpečnejšie miesta a dodnes nebol potvrdený ani jeden prípad nákazy v rámci obchodných prevádzok.

Uvedený právny predpis môže obchodníkom s potravinami združeným v SAMO spôsobovať súhrnne denné škody vo výške niekoľkých miliónov eur. Tovar, ktorý títo obchodníci objednali, sa už totiž nedá dodávateľom vrátiť späť. Výsledkom bude, že počas sviatkov budú na Slovensko prúdiť tisícky paliet tovaru, z ktorého veľké množstvo sa nebude môcť dať využiť v prospech zákazníkov, ale bude potrebné ho okamžite ho zlikvidovať. Toto považuje SAMO rovnako za zarážajúce plytvanie a tiež neprezieravé, predovšetkým z hľadiska príjmov verejných financií. Štát totiž namiesto toho, aby tovar predávali počas lockdownu kamenné prevádzky, ktoré sú aj tak otvorené a na Slovensku platia dane, sa týchto príjmov zbavuje tým, že vlastným rozhodnutím presúva tržby do krajín mimo Slovenska, v ktorých je väčšina veľkých e-shopov registrovaná.

„To vládu nechýbajú prostriedky na odškodňovanie podnikateľov, ktorých prevádzky počas lockdownu zavrela? Naozaj vláda nepotrebuje peniaze z daní na podporu cestovného ruchu, gastro sektora alebo kultúry, ktoré sa v týchto dňoch prepadávajú na úplné dno? Je to v rozpore nielen s elementárnymi ekonomickými pravidlami a hospodárnosťou, ale aj logikou,“ myslí si M. Krajčovič.

SAMO je presvedčená, že v dôsledku opatrenia budú, okrem predajcov, poškodení aj dodávatelia a výrobcovia, vrátane slovenských, a to z dôvodu storna a krátenia objednávok. Najväčšími obeťami tohto rozhodnutia sú však samotní ľudia na Slovensku. Tí sa po novom od soboty nebudú vedieť dostať k tovarom pre dennú potrebu bezpečným spôsobom, ale budú musieť navštevovať rozličné prevádzky. To im nielen nezaručí, že sa k potrebným tovarom aj naozaj dostanú, ale ich to ešte vystaví možným zdravotným rizikám z dôvodu návštevy rôznych prevádzok. Osobitne negatívne doľahne situácia najmä na seniorov, ktorí nemajú prístup k internetu, a preto sa k niektorým typom tovaru nedostanú vôbec.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce #Vianoce #vyhláška #ÚVZ #Mikas