Výsledky valného zhromaždenia Arca Investments ovplyvnia aj mieru uspokojenia veriteľov

Valné zhromaždenie spoločnosti Arca Investments bude v pondelok rozhodovať o budúcnosti firmy. Ako skonštatoval zakladateľ a bývalý spolumajiteľ Arca Capital Pavol Krúpa, výsledky ovplyvnia aj to, do akej miery budú veritelia spoločnosti Arca uspokojení. V spoločnosti pritom 16. decembra zasahovala Národná kriminálna agentúra. Arca sľubovala veriteľom výhodné výnosy za nákup ich zmeniek a dlhopisov, ale peniaze im nevyplatila. Celková dlžná suma firmy voči veriteľom dosahuje až miliardu eur.

17.12.2020 12:45
debata (3)

Na valnom zhromaždení sa má okrem iného rozhodovať aj o zmene stanov spoločnosti. Ako pokračoval Krúpa, predložený návrh na zmenu stanov má zabezpečiť majoritnému akcionárovi Rastislavovi Veličovi, ktorý vlastní 60 % akcií, aby mohol v mene spoločnosti konať úplne autonómne, bez súčinnosti či kontroly ďalších členov predstavenstva. Krúpa upozorňuje na možné riziká a zároveň vyzýva ďalších súčasných akcionárov Petra Krištofoviča a Henricha Kiša, ktorí vlastnia spolu 40 % akcií, aby dôsledne zvážili svoje rozhodnutia pri hlasovaní.

Okrem toho Krúpa dáva do pozornosti miesto konania konkurzu spoločnosti Arca Investments. „Podľa zverejnených informácií je účelovou snahou vedenia spoločnosti preniesť konkurzné konanie do Českej republiky,“ hovorí Krúpa. Česká legislatíva je totiž podľa neho v tomto prípade omnoho miernejšia ako slovenská. Na Slovensku je stanovená miera uspokojenia veriteľov pri reštrukturalizácii či konkurze vo výške minimálne 50 % vkladov, v Českej republike nie je miera uspokojenia veriteľov jednoznačne limitovaná, predpoklad výšky uspokojenia veriteľov je tu vo výške iba 5 až 10 percent. „Aj preto sa opäť obraciam na akcionárov Arca Investments a dozornú radu, aby na nadchádzajúcom valnom zhromaždení vzniesli požiadavku na uskutočnenie konkurzného konania na Slovensku,“ uviedol Krúpa.

Na majetok majoritného akcionára spoločnosti Arca Investments Rastislava Veliča sa 22. októbra 2020 začalo insolvenčné konanie. Podľa oficiálnej informácie, ktorú poskytla 10. decembra 2020 hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová, je vyšetrovanie Arcy v štádiu pred začatím trestného stíhania. Arcu vyšetruje aj Národná kriminálna agentúra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Arca Capital