Odborári z Východoslovenskej energetiky vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Vyjednávanie o dodatku k Podnikovej kolektívnej zmluve medzi Základnou organizáciou Energeticko-Chemického odborového zväzu a skupinou Východoslovenská energetika holding, a.s. uviazli na mŕtvom bode. A to potom, čo zamestnávateľ začal trvať na maximálnom náraste základnej mzdy o 17 eur. Odborári upozorňujú, že ak sa vyjednávania nepohnú, nebude mať o chvíľu kto v Prešovskom a Košickom kraji opravovať výpadky elektriny a kalamitné stavy. Vzhľadom na situáciu vo vyjednávaní vyhlásili štrajkovú pohotovosť a sú ochotní ísť do ostrého štrajku, ak nepomôže ani rokovanie pre sprostredkovateľom.

16.12.2020 13:38 , aktualizované: 17.12.2020 14:09
debata (60)

Nárast len o 17 eur považujú odborári za neprípustný. Ich požiadavka je navýšenie o 40 eur. Okrem toho požadujú aj zvýšenie rôznych príplatkov viazaných na sťažené pracovné podmienky aspoň na úroveň polovice hodnoty príplatkov aké majú zamestnanci v Západoslovenskej energetike.

„Robíme tú istú prácu a za takých istých podmienok ako naši kolegovia na západnom Slovensku, a preto si zaslúžime, ak nie rovnakú, tak aspoň podobnú mzdu. O príplatkoch už ani nehovorím,“ hovorí predseda základnej odborovej organizácie ECHOZ Peter Sýkora.

Východoslovenská energetika holding, a. s. dosiahla mesačný zisk na jedného zamestnanca vo výške približne 2700 eur. Odborári preto považujú ich požiadavky na nárast miezd a príplatkov za viac než primerané. Západoslovenská a Východoslovenská energetika sú síce z právneho hľadiska dve rôzne firmy, no majú spoločných akcionárov E.ON a štát.

Stanovisko Skupiny VSE Holding

„Našim záujmom je pokračovať v kolektívnom vyjednávaní, byť naďalej spoľahlivým partnerom a dosiahnuť riešenie, ktoré bude prijateľné pre obe strany. To si však vyžaduje konštruktívny postoj vedenia ZO ECHOZ, ktorý, žiaľ, dnes takto nevnímame a ktorý navyše smeruje k štrajkovej pohotovosti. Dohodnúť sa chceme čo najrýchlejšie, preto vyhlásenie štrajkovej pohotovosti zo strany ZO ECHOZ považujeme za predčasný a hlavne nezodpovedný krok.

Pre koronakrízu a očakávaný ekonomický dopad sme hľadali rezervy v oblasti úspory nákladov ako aj nové zdroje príjmov už počas celého roka. Vďaka tejto našej zodpovednosti sme dnes jednou zo spoločností, ktoré v tomto náročnom období neuvažujú o prepúšťaní, ale naopak rokujú o mzdovom navýšení. Súčasne apelujeme na zamestnancov, aby sa prípadného štrajku nezúčastnili, a odvolávame sa na našu spoločenskú zodpovednosť a dôležitosť našej práce."

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #štrajk #Východoslovenská energetika