Polícia zasahovala v Arce Capital. Udal ju bývalý majiteľ

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu zasahovala v centrále finančnej skupiny Arca Capital a tiež v jej ďalších bratislavských objektoch. S informáciou prišiel spravodajský portál Noviny.sk. Polícia zatiaľ podrobnosti neprezradila. „K otázkam nebudeme poskytovať žiadne informácie,“ odpovedal na otázky denníka Pravda hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

16.12.2020 09:20 , aktualizované: 17:46
debata (98)

Trestné oznámenie podal spoluzakladateľ a bývalý šéf spoločnosti Arca Capital Pavol Krúpa. Ten to potvrdil aj denníku Pravda. Policajná razia sa má týkať tvrdenia, že jeho podpisy boli na niektorých zmenkách Arcy Capital sfalšované. Dlhodobo tiež upozorňuje na údajné uprednostňovanie veriteľov a vyvádzanie majetku zo skupiny.

„Stojím si za tým, že som ich nepodpísal,“ zdôraznil Krúpa s tým, že na ostatné obvinenia má dôkazy. „Boli prevádzané peniaze, a viem presne definovať ľudí, ktorí ich odtiaľ vytiahli,“ povedal pre denník Pravda Krúpa. Ďalšie detaily trestného oznámenia kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu prezradiť nechcel.

Zásah polície potvrdila aj hovorkyňa spoločnosti Arca Capital Terézia Barčíková. Nikto však nebol zadržaný. „Kauzu falošné podpisy sa snaží pán Krúpa priživovať dlhodobo, a to s cieľom odkloniť pozornosť od závažných podozrení viažucich sa k jeho osobe,“ povedala. Upozornila na to, že sám Krúpa je dlžníkom skupiny Arca Capital.

Vojna bývalých partnerov

Údajné uprednostňovanie veriteľov sa malo týkať predaja spoločností Karlovarská Korunní a Ondrášovka Holding. Tento obchod mal podľa Barčíkovej manažovať samotný Krúpa. „Táto informácia však bola okrem iného zo strany Arca Capital dementovaná v konaní pred súdom, v ktorom pán Krúpa napádal moratórium spoločnosti Arca Capital Bohemia,“ dodala hovorkyňa firmy.

Ide o českú Arcu, ktorá na Krúpov návrh dostala od pražského Mestského súdu predbežného správcu konkurzu. Ten sa mal pozrieť na to, koľko peňazí má vlastne investičná firma vyplatiť. Okrem toho mal prešetriť, či si účelovo neznižovala svoj majetok vysokými prevodmi peňazí s cieľom nevyplatiť svoje záväzky v plnej výške.

„Pokiaľ ide o údajné vyvádzanie majetku zo skupiny, rovnako sme uvedené tvrdenia opakovane vyvrátili,“ tvrdí Barčíková. Krúpa tiež súd neskôr žiadal o zbavenie mimoriadnej ochrany pre českú Arca Capital Bohemia pred veriteľmi. Ten mu nakoniec nevyhovel. Začiatkom decembra sa jej napriek tomu dočasná ochrana skončila a pražský súd ju už nepredlžoval.

Ďalší návrh

Krúpa najnovšie cez spoločnosť RYG Investments podal návrh na vyhlásenie konkurzu cez bratislavský krajský súd na spoločnosť Arca Investments. S informáciou prišla agentúra TASR. Podľa Krúpu to má zabrániť vyvádzaniu majetku, započítavaniu pohľadávok či znevýhodňovaniu a uprednostňovaniu veriteľov.

„Poukazoval som na to, že už pred rokom, koncom decembra 2019, boli vyvádzané aktíva. Dosiaľ sa však nič neudialo, nikto vo veci nekoná,“ povedal Krúpa. Skupina v Arca Investments podľa neho môže prísť vyvedením aktív o desiatky miliónov eur. Dodal, že na to doplatia hlavne veritelia, ktorí sa tak k svojim peniazom nedostanú.

Podľa hovorkyne skupiny Arca ide o účelový krok. Prípadný konkurz môže poškodiť najmä nezabezpečených veriteľov. „Jeho tvrdenia o snahe pomôcť veriteľom týmto sám vyvracia,“ upozorňuje Barčíková s tým, že ak chcel pomôcť, mal sa podieľať na chystanom pláne ich vyplatenia.

Kauza premiérovej manželky

Investičná skupina bola spájaná aj s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO). Jeho manželka Pavlína Matovičová mala podľa informácií týždenníka Plus 7 dní do nej investovať vysokú sumu. Tá sa podľa tvrdenia týždenníka mohla vyšplhať až do 10 miliónov eur, a poukazoval na možnosť, či premiérovej žene nebol vklad predčasne vyplatený.

Išlo by o nezákonné zvýhodnenie veriteľa. Podľa Matoviča však v Arce Capital nemala vložené ani jedno euro a jeho manželka má tri zmenky v Arca Investments. Každú vo výške 200-tisíc eur. Prvá zmenka je podľa jeho slov ešte z vlaňajšej jesene, a zvyšné dve z apríla a mája tohto roka.

„Moja manželka nemá ani jednu z týchto zmeniek vyplatenú,“ uviedol vtedy Matovič. Premiér to označil za klamstvo finančnej skupiny Penta, ktorá je majiteľom Plus 7 dní. Ako uviedol, vraj sa už 14 rokov nezaujíma o to, kde jeho manželka investuje. Na obvinenia však musel reagovať a „prelomiť tabu“.

Konkrétne zmenky svojej ženy ale odmietol médiám na tlačovej konferencii ukázať. „Pýtam sa, z akého dôvodu by som mal ukazovať výpis z účtu alebo zmenky mojej manželky,“ uzavrel vtedy premiér.

Došli im peniaze?

Problémy finančných žralokov zo skupiny Arca sa začali už pred letom. Skupina priznala, že nemá hotovosť na vyplatenie starších trojmesačných zmeniek. Dôvodom finančných suchôt majú byť hlavne ekonomické dôsledky koronakrízy, ktorá skupine poznačila viacero podnikateľských aktivít. Arca vtedy investorov ubezpečovala, že problémy vyrieši za pár týždňov.

Nestalo sa, a skupina využila dočasnú ochranu v rámci lex korona. Ďalšie peniaze mali finančníci vyplatiť na konci leta, ale ani na to sa nenašli prostriedky. Firma potom v októbri oznámila, že sa dohodla s londýnskou investičnou skupinou Blantyre Capital na strategickom partnerstve. Tá im poskytne úverové financovanie.

Zatiaľ nie je jasné, či podpis zmluvy zabezpečí vyplatenie všetkých finančných záväzkov. Barčíková však dodala, že skupina dokončuje plán uspokojenia veriteľov, ktorý spoločnosť Arca už čoskoro predstaví.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #NAKA #Arca Capital