Brusel schvaľuje európsky záručný fond na pomoc podnikom postihnutým pandémiou

Európska komisia (EK) schvaľuje vytvorenie európskeho záručného fondu vo výške 25 miliárd eur. Zriadenie fondu spravovaného Európskou investičnou bankou (EIB), ktorého cieľom je podporiť spoločnosti postihnuté pandémiou nového koronavírusu, je podľa nej v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ) o štátnej pomoci.

14.12.2020 17:29
debata (1)

Od fondu sa očakáva, že zmobilizuje až 200 miliárd eur dodatočného financovania na podporu najmä malých a stredných podnikov v 21 členských štátoch, vrátane Slovenska, ktoré postihla epidémia. V tlačovej správe o tom informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku.

Zriadenie celoeurópskeho záručného fondu je súčasťou celkovej reakcie EÚ na súčasnú pandémiu a je jednou z troch „záchranných sietí“, ktoré majú zmierniť hospodársky vplyv na pracovníkov, podniky a krajiny v eurobloku. Fond má koordinovane riešiť potreby financovania európskych spoločností, ktoré sú z dlhodobého hľadiska životaschopné, ale v súčasnosti čelia finančným ťažkostiam. Možnosť zapojiť sa majú všetky členské štáty, ktoré sa zaručia príspevkom zo svojich vnútroštátnych rozpočtov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #EK #pandémia