SAMO varuje: Zákaz predaja nepotravinových výrobkov počas lockdownu strpčí ľuďom život

Obmedziť predajcov potravín pri predaji iného sortimentu dennej potreby, rovnaké podmienky pre všetkých neprinesie. Naopak, zvýhodní to ešte viac iných podnikateľov na úkor ostatných, v tomto prípade prevádzkovateľov Eshopov a zvýši sa zdravotné riziko. Tvrdí Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO).

12.12.2020 21:52
debata (11)

Ak by tento zákaz nebol, nijako by sa tým podľa aliancie nezvýšili zdravotné riziká. „Pristúpi vláda aj k zatvoreniu výdajných miest Eshopov? Bude vyžadovať a kontrolovať testy kuriérov Eshopov? Obmedzí sa aj predaj na čerpacích staniciach pohonných hmôt? Iba tak by sa naplnila výzva Iniciatívy slovenských maloobchodníkov,“ hovorí Martin Krajčovič, predseda SAMO. Reaguje tak na vyjadrenie vlády, že by sa v obchodných reťazcoch nemohol predávať iný sortiment ako ten potravinový.

Ak sa má predaj obmedziť potom by sa tak podľa neho malo stať na skutočne všetky subjekty a to bez výnimky, všetko ostatné je len diskriminácia kamenných obchodov oproti eshopom. Hlavne v tomto prípade nejde vôbec o ochranu zdravia zákazníkov, ale o ešte väčšie nadbytočné strpčovanie života ľudí počas lockdownu, dodáva Krajčovič.

Navyše potraviny podľa neho nie sú priamym konkurentom špecializovaných predajní. „Predajcovia potravín ponúkajú vo svojich predajniach len základný nepotravinársky sortiment,“ pokračuje. Zákazníci si kupujú základný, nepotravinový sortiment v potravinových predajniach prevažne v nutných prípadoch.

„Situáciu, keď prinútime zákazníkov, aby si vybité batérie do hračiek či diaľkových ovládačov nemohli kúpiť v tradičnej predajni, povedie iba k ich ďalšej, už aj tak veľkej frustrácii.“ upozorňuje Martin Krajčovič.

Navyše tí zákazníci, ktorí nie sú zvyknutí alebo nemajú technickú možnosť nakupovať v Eshope, podľa neho stratiť aj poslednú možnosť zabezpečiť si nepotravinový tovar dennej potreby na jednom mieste pri nákupe potravín a drogérie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #lockdown