Axa už mení tabule s menom. Klienti poisťovne Uniqa tam nič nevybavia

Ďalší krok po zlúčení. V kamenných pobočkách poiťovne Axa sa už pomaly začalo preznačenie na meno Uniqa. Poistný dom už stihol vymeniť tabule s logom na viac ako polovici pobočiek a do konca roka plánuje označiť aj ten zvyšok.

10.12.2020 09:58 , aktualizované: 10:45
153631 51727806 Foto:
Uniqa
debata

Pobočky poisťovne Axa by mali prejsť pod nové logo najneskôr do polovice januára budúceho roka. Meno sa síce zmení, no pobočky budú môcť zatiaľ využívať len poistenci z Axa. Tí si tam budú môcť vybaviť všetky záležitosti ohľadne svojich zmlúv. Ľudia z poisťovne Uniqa tam však nič nevybavia a musia chodiť na svoje pôvodné pobočky. Spojenie servisu v oboch sieťach prebehne až v budúcom roku.

„V priebehu budúceho roka sa už začnú pripravovať všetky pobočky na servis pre klientov oboch spoločností. Prvou oblasťou dostupnou pre všetkých klientov bude dôchodkové sporenie, ostatné oblasti budú postupne nasledovať,“ píše poisťovňa Uniqa v tlačovej správe. Zatiaľ nie je jasné, koľko pôvodných pobočiek Axa nový majiteľ zatvorí. Pri podobných zlučovaniach sa prebytočné pobočky zatvárajú kvôli nákladom.

Spolu s pobočkami môžu prísť o prácu aj niektorí pôvodní zamestnanci alebo externí spolupracovníci starej poisťovne. Ide najmä o duplicitné manažérske pozície alebo zamestnancov zo zatvorených kamenných kontaktných centier. „Aktuálne sa sústreďujeme na preznačenie všetkých aktívnych pobočiek,“ povedala pre denník Pravda hovorkyňa poisťovne Uniqa Beata Lipšicová.

Či sa budú niektoré pobočky rušiť alebo či sa budú prepúšťať ľudia ešte nie je známe. Tieto otázky zatiaľ v poisťovni nemajú zodpovedané. „Samozrejme, plánujeme riešiť, ako celú správu zefektívniť a hľadať synergie, ale k tomu príde najskôr o rok,“ dodala Lipšicová.

Všetko po starom

Klientov prevzatej poisťovne Axa by sa predaj vôbec nemal dotknúť. Keď dochádza k zlučovaniu podobných koncernov, kupujúca spoločnosť je povinná prebrať aj záruky predchádzajúcej poisťovne. To zahŕňa aj podmienky v poistných zmluvách či dôchodkovom sporení.

„Zmluvy teda budú ďalej pokračovať bez akejkoľvek zmeny so všetkými povinnosťami a právami, ktoré z nej vyplývajú,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Uniqa Martin Žáček.

Keď už všetko preberie Uniqa, bude klientov informovať o prevzatí spoločnosti novým majiteľom. Aj ľudia z prebratej poisťovne majú potom možnosť voľby. Môžu so zmenou súhlasiť alebo svoju poistku jednoducho zrušiť.

Rakúska matka tiež ponecháva produkty životného aj neživotného poistenia Axa v ponuke po celý budúci rok. Rozdiel bude len v tom, že budú ponúkané pod hlavičkou poisťovne Uniqa. Ktoré produkty z pôvodnej ponuky poisťovne Axa nakoniec nové vedenie zruší zatiaľ nie je jasné.

Obchod za miliardu

Rakúska skupina Uniqa oficiálne prevzala poisťovňu Axa na Slovensku, v Poľsku a v Českej republike v polovici októbra tohto roka. Obchod za približne jednu miliardu eur musela odobriť aj Európska komisia (EK). Rakúska matka dostala od nej zelenú ešte na konci júla a predaj prešiel bez ďalších podmienok. Komisia totiž nezistila rozpor v podmienkach hospodárskej súťaže.

Po Bruseli dostala spoločnosť povolenie aj od centrálnych bánk v Česku, v Poľsku a na Slovensku. Dokončenie obchodu by malo na Slovensku prebehnúť do leta 2021. Spojením získala 750-tisíc nových poistencov, ročné predpísané poistné vo výške zhruba 112 miliónov eur a dôchodkové sporenie v druhom a treťom pilieri. Jej trhový podiel sa síce zvýši na vyše desať percent, zostane však na štvrtom trhovom mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Axa #poisťovňa #akvizícia #poistka #Uniqa