Prebytok v zahraničnom obchode dosiahol rekord. Ide o stovky miliónov eur

Zahraničný obchod v októbri opäť prepísal rekordy. Prebytok 807,5 milióna eur bol podľa Štatistického úradu SR najvyšší za posledné desaťročie. Vývoz zo Slovenska bol v októbri nad úrovňou minulého roka už piaty mesiac po sebe, aj keď tempo rastu sa v októbri spomalilo. Dovoz bol ôsmy mesiac pod hodnotami minulého roka.

09.12.2020 12:54
psa trnava, auto, automobilka Foto: ,
Podľa údajov Ústredia práce dosiahla miera disponibilnej nezamestnanosti v decembri minulého roka úroveň 4,92 percenta.
debata

Celkový vývoz tovaru zo Slovenska dosiahol v októbri podľa predbežných výsledkov 7,9 miliardy eur pri medziročnom raste o 0,6 percenta. Celkový dovoz tovaru sa znížil o 5,7 percenta na 7,1 mld. eur. „Vývoz bol opäť vyšší ako dovoz, čo sa podpísalo pod pozitívne saldo zahraničného obchodu,“ tvrdí analytička spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská. Prebytok zahraničného obchodu bol medziročne vyšší o 475,8 milió­na eur.

Tento výsledok opäť podľa úradu ovplyvnila najpodstatnejšia trieda zahraničného obchodu Slovenska, a to stroje a prepravné zariadenia, do ktorej patrí aj automobilový priemysel. „Na celkovom vývoze Slovenska sa podieľal viac ako dvomi tretinami. Práve toto je hlavný dôvod, prečo celkový vývoz Slovenska zaznamenal v septembri medziročný nárast a zahraničný obchod bol vo výraznejšom prebytku,“ myslí si Sadovská.

Vývoz tovaru v tejto triede bol o 1,6 miliardy eur vyšší ako dovoz. Okrem nej kladné saldo vo výške 45,3 milióna eur mala aj druhá najviac obchodovaná trieda – trhové výrobky. Z deviatich tried vykázali kladné saldo len tieto dve triedy, u ostatných prevyšoval dovoz tovaru vývoz. „Prepuknutie pandémie spôsobilo v období marec až máj 2020 medziročný pokles vývozu v priemere o tretinu,“ komentuje analytička.

Dodala, že rast vývozu, ktorý nasledoval v nasledujúcich mesiacoch je dobrou správou, avšak straty vývozcov z prvej vlny nedokázal dobehnúť. Situácia v automobilovom priemysle v októbri priaznivo podľa úradu ovplyvnila aj celkový medziročný rast slovenského exportu, a to aj napriek tomu, že rast v triede stroje a prepravné zariadenia sa spomalil druhý mesiac po sebe.

Kým v auguste bol export tovarov v tejto triede medziročne vyšší o viac ako 14 percent, v septembri o 13,2 percenta, vývoz v októbri bol medziročne vyšší o 7,4 percenta. Predstavoval tak viac ako dve tretiny z celkového slovenského vývozu. „Zároveň platí, že prebytky, ktoré sú v posledných mesiacoch evidované, sú výsledkom nielen rastúceho vývozu, ale aj klesajúceho dovozu,“ dodala Sadovská.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #zahraničný obchod #rekord #tržby #prebytok