Digitálna transformácia Slovenska? Experti vláde ukázali, ako by mala vyzerať

Experti zo zamestnávateľských združení a digitálnych platforiem predstavili na bratislavskom kongrese ITAPA 2020 detailné návrhy s účinnou podporou digitálnej transformácie Slovenska z prostriedkov fondu obnovy a odolnosti Európskej únie (EÚ). Podľa prezidenta IT Asociácie Slovenska (ITAS) Emila Fitoša na konferencii predstavený dokument by mal slúžiť ako odborné odporúčanie od ľudí z praxe pre slovenský plán obnovy. Jeho súčasťou nie sú len detailné analýzy a expertízy, ale aj konkrétne ukážky riešení problémov, s ktorými sa firmy naozaj stretávajú. Ako podotkol, autori dokument už zaslali najvyšším vládnym predstaviteľom a do rúk ho dostali aj členovia ekonomického krízového štábu.

08.12.2020 11:59
debata (4)

„Chceme dať politikom, kompetentným úradníkom, verejnosti, ale aj médiám najavo, že táto téma nesmie byť odsunutá na vedľajšiu koľaj. Keď sa jej nezačneme venovať s plnou vážnosťou, hrozí, že na reformy nám ostane veľmi málo času, alebo ich nerozbehneme vôbec,“ zdôraznil Emil Fitoš. Experti sa v dokumente zamerali na rozpracovanie reforiem a investícií do digitálnej transformácie verejnej správy, konektivity, digitalizácie a transformácie slovenských podnikov, inovácií produktov a služieb a podpory inovatívnych firiem, zvyšovania digitálnych zručností a ekologizácie digitálneho sektora.

„Digitálna transformácia rôznych odvetví ekonomiky a spoločnosti sa pri súčasnej úrovni digitálnych zručností pracovníkov v priemysle, učiteľov na školách a študentov môže ukázať ako neriešiteľný problém. Digitálne zručnosti sú totiž nutnou podmienkou rozvoja a modernizácie krajiny,“ prízvukoval prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov a ITAS Mário Lelovský. Experti zo zamestnávateľských združení sú presvedčení, že je najvyšší čas viesť o tejto téme aktívnu diskusiu.

„Verím, že naším spoločným cieľom je dospieť ku kvalitnému návrhu slovenského plánu obnovy, ktorý si SR dokáže obhájiť aj pred Európskou komisiou. Nikto nechce, aby sme ho stále dostávali späť na prepracovanie,“ skonštatoval prezident ITAS. Podľa európskych štatistík Slovensko podporuje svoje firmy menej ako iné štáty EÚ, vrátane susedných krajín, napriek tomu sa v aktuálnom znení slovenskej verzie plánu obnovy s podporou firiem nepočíta.

Tým sa podľa expertov ešte viac prehĺbi nevýhodné postavenie slovenských podnikov v európskom konkurenčnom prostredí. Ako upozorňujú odborníci na IT, uvedené faktory nemožno ignorovať, keďže v slovenskom priemysle pracuje vyše 30 percent zamestnancov. Napriek tomu produktivita práce na jedného zamestnanca u nás predstavuje len 50 percent priemeru eurozóny a vo svetovom rebríčku konkurencieschop­nosti priemyslu sme až na 53. mieste a na chvoste EÚ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Slovensko #digitalizácia #digitalizácia ekonomiky