Fitnescentrá a reštaurácie chcú otvoriť napriek Matovičovi. Chystajú aj žaloby

Natruc? Napriek zákazu sa viacero prevádzok rozhodlo v utorok otvoriť. Medzi nimi je viac ako dvesto posilňovní a ďalšie stovky reštaurácií. „Čakáme už dlho, vláda nemá záujem o náš sektor,“ povedal Pavel Kiseľ z Únie fitnes centier Slovenska. Bez pomoci od štátu nevidia podnikatelia dôvod, prečo ostávať zatvorení.

07.12.2020 12:01 , aktualizované: 19:41
debata (407)

Zástupcovia gastro sektora i fitnescentier žiadajú preto vládu, aby im umožnila otvoriť rovnako ako supermarketom či obchodným domom. „Nie sme naďalej ochotní trpieť túto 9 mesiacov trvajúcu ignoranciu a nespravodlivosť vlády Igora Matoviča, ktorá je páchaná na našich segmentoch, a odmietame byť už ďalej rukojemníkmi v politickom boji dvoch politických strán,“ povedal zakladateľ iniciatívy Bojujeme za naše gastro Miroslav Heredoš.

Jediné východisko na prežitie aktuálnej situácie tak vidia v otvorení, pričom odmietajú zatvoriť, kým nedostanú zmysluplnú a slušnú pomoc od štátu.

Bude to anarchia, odkázal premiér

„Vyzývam každého zodpovedného človeka k zodpovednosti,“ povedal v pondelok po rokovaní vlády premiér Igor Matovič (OĽaNO) na margo chystaného protestného otvárania. V prípade, ak by sloboda nebola bez zodpovednosti, vznikla by anarchia, dodal premiér. „Ak toto zavedú reštaurácie a fitnescentrá, tak zavedú anarchiu,“ povedal Matovič. V aktuálnej epidemiologickej situácii by urobili podľa neho to najhoršie, čo sa urobiť dá. Vyhrážať trestami sa im však nechce.

K uzatvoreniu interiérov reštaurácií podľa iniciatívy Bojujeme za naše gastro neexistujú dáta. Ostatne to podľa nich priznal aj samotný hlavný hygienik Ján Mikas, keď sa vyjadril, že „ jeho úrad nedisponuje informáciami, prečo sú interiéry reštaurácií zatvorené“. Na základe žiadosti iniciatívy cez infozákon však Úrad verejného zdravotníctva priznal 20 nakazených hostí k 12. októbru, tvrdí Heredoš.

Prevádzky tak už nevedia ako ďalej. Mnohým hrozí krach. „Chceme spoločne poukázať na okamžitú nutnosť komunikácie vlády so segmentom gastro, ktorá bude smerovať k otvoreniu všetkých prevádzok po Slovensku,“ hovorí Heredoš.

Otvoríme alebo neprežijeme

O nič lepšie ako reštaurácie na tom nie sú ani fitnescentrá. Väčšina už prežíva len na úsporách. „Fitnescentrá sú hlavne kvôli nízkej ziskovosti a uvoľneniu od uhorkovej sezóny v ekonomickej pasci,“ hovorí Kiseľ. Nevedia si vôbec predstaviť, že by mali byť zatvorené do marca či nebodaj apríla budúceho roka.

Už teraz posilňovne vedia o každom človeku, čo si príde zacvičiť – väčšina totiž funguje na elektronické kartičky. Protipandemické obmedzenia sa im tak zdajú absurdné. Ťažké srdce majú aj na chýbajúcu pomocnú ruku od štátu. Po viac ako deviatich mesiacoch rokovania s vládou totiž nedostali do dnešného dňa pomoc či právnu ochranu.

Podnikatelia síce mohli využiť pomoc od štátu z rezortu hospodárstva, no viacerí žiadatelia nesplnili podmienky. „Nie je to pomoc pre samotnú prevádzku,“ hovorí Kiseľ. Rovnako sú na tom aj reštaurácie. Dobrým východiskom z tejto situácie by podľa zástupcov oboch sektorov bolo, ak by dotáciu na nájom mohol čerpať nájomca aj bez dohody s prenajímateľom. Práve tá je nateraz podmienkou pre preplatenie nájmu.

Štát verzus podnikatelia

Zástupcovia fitnescentier a reštaurácií našli spoločnú reč. Iniciatíva Bojujeme za naše gastro a Únia fitnes centier Slovenska pripravujú novú koncepciu spoločného postupu v oblasti žalôb, ochrany práv na podnikanie či exekučnej amnestie. V rámci právneho zastúpenia oboch segmentov vypracovali analýzy ústavní právnici. Týkajú sa oblasti obmedzovania ľudských práv a slobôd, práva na protest, občianskej neposlušnosti či nezákonne existujúceho núdzového stavu.

Všetky obmedzenia, ktorými trpí gastro sektor spoločne s fitnescentrami sú dnes vynucované na základe neustále predlženého núdzového stavu. Advokátska kancelária Weis & Partners je odhodlaná brániť záujmy poškodenej skupiny občanov. „Kancelária vyvinie všetko úsilie k tomu, aby bola náprava tohto stavu vykonaná čo najskôr,“ povedal konateľ spoločnosti Weis & Partners Peter Weis. Výsledkom je právny výklad, že štát voči svojim občanom, podnikajúcim v oblasti služieb, prekrucuje zákon a nevystupuje v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, našou najvyššou právnou normou.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska nesúhlasí s otvorením niektorých gastro prevádzok, nakoľko otvorenie je v rozpore s platnými opatreniami.

„Považuje za dôležité zdôrazniť, že gastro sektor, rovnako ako ďalšie služby cestovného ruchu, zasiahla pandémia výrazne viac ako ostatné odvetvia,“ hovorí Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska. Platné opatrenia spôsobili ekonomické škody viacerým podnikom v cestovnom ruchu. Pomoc zo strany štátu, v snahe zmierniť negatívne dopady pandémie, nie je pre gastronomické prevádzky a cestovný ruch dostatočné účinná. Preto AHRS žiada prijatie rýchlych opatrení príslušnými rezortmi, ktoré pomôžu sektoru získať financie, aby mohli prežiť ťažké obdobie nasledujúcich mesiacov, dodáva Harbuľák.

Kuchár nie je epidemiológ

Snahe o otváranie sa nečuduje ani Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro!. Opatrnosti však nie je dosť. „Stále platí, že nie sme epidemiológovia ani ústavní právnici,“ hovorí Laš. Bezpečnosť zamestnancov a zákazníkov má byť podľa neho na prvom mieste.

„Vysvetľovať si hygienické predpisy po svojom a amatérsky vykladať ústavu, zákony a nariadenia nepovažujeme za rozumné,“ dodáva Laš. Iniciatíva preto žiada, aby im štát povedal, ako môžu podnikať. Očakáva aj posun ohľadne pomoci od štátu. Tá terajšia totiž podľa Laša teší skôr veľké zahraničné firmy, ako malých domácich podnikateľov v službách. Je totiž najslabšia z okolitých štátov, dodáva.

Potrebujeme jasné podmienky, žiadajú reštaurácie

Stanovisko 13 združení a iniciatívy podnikateľov a dodávateľov v gastro sektore, zastrešených v platforme #StáleMámeChuť, k utorkovému otváraniu 40 košických prevádzok, i napriek platným nariadeniam covid opatreniam:

„Je podľa nás nevyhnutné, aby vláda začala komunikovať s predstaviteľmi gastro sektora a aby konečne dala sľúbený plán, ako má gastro prežiť zimu. Situácia v sektore gastro služieb je každým dňom kritickejšia. Mnohé prevádzky sú v zúfalej situácii, ktorú nevedia bez pomoci štátu riešiť. Preto potrebujú okamžitú pomoc s likviditou, aby mohli udržať zamestnanosť a vyhnúť sa bankrotu. Pravidlá pre sektor gastro služieb sú likvidačné a neúmerné oproti ostatným znovuotvoreným odvetviam. Prijaté opatrenia a výrazné obmedzenia, ktorým čelia od začiatku pandémie, až doteraz, majú výrazne horší dopad, ako na priemysel či obchod. Sektor gastro služieb čelí už existenčným problémom.

I napriek napätej situácii podnikatelia a dodávatelia v gastre združení v platforme #StáleMámeChuť nesúhlasia s porušovaní platných pandemických opatrení počas núdzového stavu. Riešenie vidíme v bezprostrednom dialógu s predsedom vlády a ministerstvami dopravy a výstavby, hospodárstva, zdravotníctva a financií, aby sme spoločne našli účinné riešenia pomoci pre gastro.“

© Autorské práva vyhradené

407 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #núdzový stav #pandémia #fitnescentrá