Tržby maloobchodu sa v októbri 2020 zvýšili o 2,8 %

Tržby maloobchodu v októbri medziročne rástli štvrtý mesiac po sebe, nie však pri všetkých činnostiach. Prepadli sa tržby ubytovateľov a predajcov áut. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Októbrové tržby medziročne narástli o 2,8 %.

03.12.2020 10:14 , aktualizované: 12:30
debata (1)

Na medzimesačnej báze – oproti septembru – sa tržby v októbri zvýšili len vo veľkoobchode o 1,2 %. V ostatných hlavných činnostiach obchodu sa tržby v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížili, najviac v ubytovaní o takmer 40 %. Výrazne klesli aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 19,4 % a pokles zaznamenali aj v predaji a oprave motorových vozidiel o 2,9 % a v maloobchode o 1,4 %.

V medziročnom meradle rast zaznamenali štatistici v štyroch z deviatich sledovaných činností maloobchodu. Na raste sa významne podieľali aj tržby v maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach – hypermarketoch a supermarketoch – rastom o 4,1 %. Celkový rast podporili aj vyššie tržby v maloobchode s ostatným tovarom pre domácnosť v špecializovaných predajniach, aj keď októbrový rast o 3,3 % bol v tomto roku najnižší.

Zvýšili sa tržby predajcov v špecializovaných predajniach o 11,1 %. Významný rast už druhý mesiac po sebe dosiahol maloobchod mimo predajní stánkov a trhov.

Najvýznamnejší pokles tržieb zaznamenali v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 11,5 % a v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 13,6 %.

Napriek rastu celkových maloobchodných tržieb sa však podľa posledných dát medziročne znížil predaj v maloobchodných predajniach s obuvou a koženými výrobkami o 22 % a v predajniach s odevmi o 20,4 %. Znížili sa aj tržby maloobchodných predajní mäsa a mäsových výrobkov o 16,7 %, ako aj tabakových výrobkov o 7,3 %.

Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel medziročne klesli o 15 %. Výraznejšie klesli tržby z predaja áut (o 18,2 %) ako i tržby z predaja dielov a príslušenstva (o 16,2 %). Jedinou rastúcou zložkou boli oprava a údržba (nárast o 14,3 %).

V porovnaní s októbrom minulého roka tržby vo veľkoobchode vzrástli o 1,5 %, predovšetkým vplyvom rastu vo veľkoobchode s tovarom pre domácnosť o 6,7 % a v sprostredkovaní veľkoobchodu o 10,6 %.

Oproti predchádzajúcim mesiacom sa znova prehĺbil medziročný pokles tržieb v ubytovaní, v októbri dosiahli len tretinu objemu minulého roka, tržby klesli o 62,5 %. Medziročne nižšie boli aj tržby reštaurácií a pohostinstiev, v októbri klesli o 17 %.

Za desať mesiacov tohto roka boli tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov medziročne vyššie o 17,8 %. Vo veľkoobchode sa tržby za toto obdobie zvýšili o 0,9 % a v maloobchode sa znížili o 1,2 %. Tržby v ubytovaní klesli od začiatku roka o 40,7 % a tržby reštaurácií a pohostinstiev o 6,4 %.

Maloobchod rástol aj v eurozóne

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v októbri ožili a vzrástli po poklese v predchádzajúcom mesiaci. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v októbri 2020 medzimesačne zvýšil v eurozóne aj v celej EÚ zhodne o 1,5 %. V septembri 2020 pritom klesol maloobchodný predaj v krajinách, ktoré platia eurom, o 1,7 % a v EÚ o 1,3 %.

V medziročnom porovnaní stúpli maloobchodné tržby v októbri v eurozóne o 4,3 % a v EÚ o 4,2 %.

Štatistiky ukázali tiež, že v októbri oproti septembru vzrástli v eurozóne tržby z predaja nepotravinárskeho tovaru, ako aj z predaja potravín, nápojov a tabaku zhodne o 2 %, zatiaľ čo predaj palív klesol o 3,7 %.

V EÚ sa zvýšili tržby z predaja nepotravinárskych produktov o 2 % a z predaja potravín, nápojov a tabaku o 1,9 %, ale predaj palív sa znížil o 3,4 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, ktorých októbrové údaje mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast maloobchodného predaja zaznamenali v Dánsku (8,3 %), Chorvátsku (6,5 %) a Francúzsku (2,8 %), zatiaľ čo pokles nahlásili len Slovinsko (- 1,4 %), Slovensko (-1,2 %), Holandsko (-0,7 %) a Luxembursko (-0,3 %).

V medziročnom porovnaní v eurozóne v októbri najviac vzrástli tržby z predaja nepotravinárskych výrobkov, o 5,4 %. V rámci tejto kategórie stúpli tržby zo zásielkových objednávok a predaja cez internet o 28,5 %, zatiaľ čo predaj textilu, odevov a obuvi klesol o 14 %. Aj predaj potravín, nápojov a tabaku sa v októbri medziročne zvýšil, a to o 5,1 %. Na druhej strane, predaj palív klesol o 9,6 %.

V EÚ sa zvýšil predaj nepotravinárskych výrobkov v sledovanom období o 5,7 % (v zásielkových a internetových obchodoch o 29,2 %, ale predaj textilu, odevov a obuvi sa znížil o 13 %). Predaj potravín, nápojov a tabaku stúpol o 4,6 %, zatiaľ čo tržby z palív klesli o 9,5 %.

Najväčší medziročný nárast maloobchodného predaja vykázali v októbri Írsko (13,8 %), Dánsko (12,5 %) a Litva (8,5 %). A najviac klesli tržby v Slovinsku (-11,1 %), na Malte (-7,2 %) a v Bulharsku (-5,3 %).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod #tržby