Sníval sa mi sen! Soták vyzýva Matoviča na zavedenie jasných opatrení

Šéf Klubu 500 Vladimír Soták sa rozhodol na predsedu vlády Igora Matoviča obrátiť tak trocha netradičným spôsobom. Do redakcie denníka Pravda zaslal „svoj sen“ akoby sa dala situácia okolo pandémie riešiť. Nie je to prvýkrát, čo Soták vyzýva premiéra na prehodnotenie svojich krokov, či zmenu prístupu k protipandemickým opatreniam.

01.12.2020 11:44
debata (16)

„Snívalo sa mi, že ráno, keď som prišiel do práce, po dlhej dobe ma obklopilo množstvo dobrých správ. Prvou bolo, že naša vláda, pandemická komisia a štáb ľudí, ktorý spolupracuje s predsedom vlády, rozhodli, že už nebude celoplošné testovanie, ale naopak, vláda využije dva návrhy, ako vyjsť z tejto pandemickej situácie,“ začína Sotákov sen. Jeden z návrhov bol z dielne ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a druhý z dielne ministra hospodárstva Richarda Sulíka. V sne išlo o ucelený materiál, pokračuje predseda Klubu 500, v ktorom boli stručné a jasné pokyny pre občanov.

„V mojom sne sa zhodli všetci tí, ktorí riadia Slovensko, hlavne vláda dala jasne najavo, že nepripustí vyhlásenie lockdownu. Znamenalo by to totiž okrem iného aj zatvorenie fabrík. Uvedomili si, že to nie je možné, hlavne v zimnom období,“ pokračuje Soták. Nie je to totiž také jednoduché ako odstaviť malú s.r.o, reštauráciu či hotel, dodáva. Dopad by sa ukázal pri opätovnom štarte. „Po odstávke hrozí zamrznutie potrubí a aj obnova niektorých technológií je takmer nemožná. Ak sa zastaví výroba v sklárskej firme či v chemickej prevádzke, následkom by bolo opätovne ich dostávať do chodu aj nasledujúceho pol roka,“ vysvetľuje šéf Klubu 500. Znamenalo by to pre firmy neplnenie záväzkov voči odberateľom, tvrdí. Sankcie za neplnenie záväzkov by tiež znamenali likvidáciu firiem.

„Snívalo sa mi, že predseda vlády prisľúbil na tlačovej konferencii, že začne komunikovať s vedením veľkých podnikov a z toho vyplynulo, že pochopil a jeho ľudia mu potvrdili, že taká komunikácia je nevyhnutná. Pán premiér v mojom sne vyhlásil, že si nemusíme sľubovať lásku, ale dohodneme sa na forme spolupráce, aby sme prežili pandémiu s čo najmenšou ujmou do obdobia, kedy budú k dispozícii očkovacie séra,“ dodáva Soták. V sne neprišilo ani k prepúšťaniu. A aj koalícia začala spolu efektívne komunikovať. „Vo sne som videl, že táto vláda chce v pláne obnovy až do roku 2030 riešiť opatrenia, ktoré posunú Slovensko vyššie, vzrastie životná úroveň a staneme sa naozaj prosperujúcou krajinou,“ pokračoval sen.

„V mojom sne sa študenti vrátili do škôl, našli sa opatrenia, aby učitelia mohli učiť a neboli vystavení hrozbe ochorenia. Vláda vyplatila všetkým, ktorí sa podieľali na boji s koronakrízou financie, hlavne zdravotníkom, lekárom, ostatnému personálu v zdravotníckych zariadeniach,“ osvetľuje dej sna predseda Klubu 500. V jeho sne vláda upustila aj od riešenia súdnej mapy. „Je totiž na zváženie, či práve teraz je akútne redukovať dvadsaťdva súdov na základe neprediskutovaného návrhu. Aj v okrese Brezno zostal Okresný súd a pani ministerka spravodlivosti uznala, že od občanov žijúcich v šiestom najrozľahlejšom okrese nemôže nikto žiadať, aby cestovali za výkonom súdnej moci do Banskej Bystrice,“ dodáva Soták.

Na koniec prišlo aj na diaľnice. „V mojom sne som videl diaľničné prepojenie Banskej Bystrice s Ružomberkom a tak aj Bratislavy s Košicami, ako to navrhovalo ministerstvo dopravy,“ zakončuje Soták. Snívalo sa mu tiež, že vláda rozhodla sprísniť vykazovanie úmrtí a rozlišovať úmrtia na COVID-19 a s COVID-19 a že zdravotnícke zariadenia sa konečne začali starať aj o pacientov, ktorí mesiace čakajú na operácie s inými diagnózami. Aj tristo miliónov eur, ktoré mali byť použité na reformu súdnictva, v Sotákovom sne vláda použila na vybavenie nemocníc.

„Ráno, keď som sa zobudil poriadne spotený, mal som rôznorodé pocity. Nedokázal som definovať, či môj sen znamená predzvesť lepších časov na Slovensku alebo to bol len zúfalý sen volajúceho na púšti,“ zakončil Soták. Dúfa, že sa jeho sen stane skutočnosťou.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Klub 500 #Soták