OTP Banka zmenila majiteľa, neskôr zmení aj meno. Klientom pribudnú nové služby

OTP Banka Slovensko zmenila majitela. Jej novým majoritným vlastníkom sa stala belgická skupina KBC, ktorá na Slovensku vlastní aj ČSOB Banku. Obe strany sa na predaji dohodli ešte v polovici februára tohto roka. Biznis už oficiálne odobrili aj Národná banka Slovenska (NBS), Národná banka Belgicka (NBB), Európska centrálna banka (ECB) aj Protimonopolný úrad SR (PMÚ SR). Ich súhlasné stanoviská boli pre uzatvorenie obchodu nevyhnutné.

26.11.2020 23:11
debata

Belgická matka sa tak stala 99,44-percentným vlastníkom. Zvyšok zostane v rukách drobných akcionárov. OTP Banka bude zatiaľ na trhu pôsobiť pod svojim menom ako sesterská banka s ČSOB. Neskôr prebehne právny aj prevádzkový prechod pod ČSOB. Obchodné meno OTP Banky zostane zachované až do oficiálneho zlúčenia oboch bánk. Nový majiteľ však neprezradil, kedy prebehne posledná fáza akvizície.

Čo to znamená pre ľudí?

Belgická matka klientom OTP Banky odkazuje, že zlúčenie si nevyžaduje ich aktívne kroky. Prioritou počas celého procesu zlučovania má byť zabezpečenie plynulého prechodu pre klientov aj zamestnancov pod novú značku. Už pred zmenou budú mať klienti prístup aj k novým službám.

V najbližších týždňoch dostanú napríklad neobmedzenú možnosť bezplatných výberov hotovosti z bankomatov ČSOB. Tým pádom budú mať k dispozícii aj viac bankomatov. „Zvýhodnené budú mať tiež výbery hotovosti z bankomatov skupiny KBC v Maďarsku, Česku, Belgicku a Bulharsku, iba za 20 centov,“ informuje ČSOB.

Okrem toho dostanú klienti možnosť zriadenia bežného účtu s balíkom služieb Pohoda. Pri jeho založení by mali mať zvýhodnené podmienky. O týchto ponukách produktov sa môžu informovať na kamenných pobočkách ČSOB. Tá však upozorňuje, že o ich aktivácii bude klientov vždy informovať.

V nevýhode môžu byť však zamestnanci OTP Banky. Po dokončení akvizície môže nový majiteľ zatvoriť napríklad tie pobočky, ktoré budú v blízkosti kamenných pracovísk ČSOB. Pri podobných zlúčeniach sa časť zamestnancov síce môže presunúť do pobočiek nového majiteľa, no niektorí prichádzajú o prácu. Môže ísť napríklad o duplicitné manažérske pozície.

Ostáva štvorkou

Poradie najväčších hráčov na bankovom trhu sa ani po dokončení akvizície nezmení. ČSOB si však posilní svoje štvrté miesto s podielom 12,6 percenta. Podiel objemu hypotekárnych úverov si zvýši z pôvodných 12,9 percenta na 14,8 percenta. Pri bežných „spotrebákoch“ z úrovne 4,7 percenta na 8,2 percenta.

ČSOB získa po dokončení obchodu 58 pobočiek na celom území Slovenska, približne 176-tisíc retailových klientov a vyše 14-tisíc firemných klientov. Tak, ako pri poistnom trhu, aj pri bankách platí jednoduché biznis pravidlo. Čím je banka väčšia, tým lepšie. Ide hlavne o efektívnejšie fungovanie vďaka úsporám z rozsahu.

OTP Banku od roku 2002 vlastnila maďarská banka OTP Bank. Jej slovenská dcéra sa posledné roky trápila skôr v strate. Jej trhový podiel dnes predstavuje 1,69 percenta a nedarilo sa ho zvýšiť. Rast by jej tak pomohol vyhrabať sa zo stratových rokov. Aj to je jeden z dôvodov, prečo banku prevzala belgická skupina.

ČSOB pôsobí na slovenskom trhu vyše 50 rokov. Pre banku to navyše nie je prvá akvizícia. Pred zhruba desiatimi rokmi prevzala aj klientov Istrobanky. Okrem toho pôsobí aj ako poisťovňa, stavebná sporiteľňa či lízingová spoločnosť. Jej jediným vlastníkom a materskou spoločnosťou je belgická KBC Bank.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #predaj #banky #NBS #Protimonopolný úrad #ČSOB #OTP banka