Firma načierno vtiahla ľudí do projektu na Šírave. NBS jej dala vysokú pokutu

Národná banka Slovenska (NBS) si posvietila na firmu CEE Real Estate Group. Eseročka lákala ľudí na investičnú príležitosť do nového projektu na Šírave. Regulátor jej však na kolektívne investovanie nedal povolenie. Pred jej ponukami centrálna banka varovala už začiatkom marca tohto roka.

25.11.2020 10:00 , aktualizované: 15:50
debata

Firma musí štátu zapltiť pokutu 20-tisíc eur. "Podľa rozhodnutia NBS porušila zákon o kolektívnom investovaní tým, že na území Slovenskej republiky minimálne od augusta minulého roka „neoprávnene vykonávala činnosť kolektívneho investovania“. Investičný biznis nemala zapísaný ani v registri správcov alternatívnych investičných fondov. V praxi ponúkala ľuďom investičnú príležitosť do nového developerského projektu na Šírave.

Podľa NBS z nepovoleného investovania od ľudí zhromaždila sumu 365-tisíc eur. „Následne na základe uzavretých zmluvných vzťahov, zhromaždené peňažné prostriedky investovala v súlade so stanovenou investičnou politikou do projektu Šírava Park Boulevard, Glamping & Apartments,“ píše regulátor v rozhodnutí o pokute. Firma musí pokutu zaplatiť do 30 dní odo dňa právoplatnosti rozhodnutia.

Spoločnosť musí zároveň skončiť s činnosťou kolektívneho investovania. To v praxi znamená, že od ľudí už nemôže zhromažďovať peniaze do projektu na Šírave, keďže na to nemá povolenie. Keďže firma porušila zákon, rozhodnutie by mohlo zneistiť aj existujúcich investorov. „Náhrada nárokov voči CEE Real Estate Group je vecou súkromnoprávnych dojednaní a na rozhodovanie takýchto sporov je príslušný jedine súd,“ tvrdí hovorca NBS Peter Majer.

Rozhodnutie o pokute je už právoplatné. „Spoločnosť už nemôže podať opravný prostriedok,“ dodal Majer. Regulátor už pred firmou varoval na jar tohto roka. „NBS upozorňuje, že tejto spoločnosti nebolo udelené povolenie, ktoré by ju oprávňovalo na činnosť, ktorá patrí do pôsobnosti Národnej banky Slovenska,“ písalo sa vo varovaní. Národná banka Slovenska zároveň dodala, že odporúča dôkladne zvážiť všetky riziká, ktoré súvisia s danou investíciou, vrátane vlastných finančných možnosti, investičných preferencií a schopnosti zvládať prípadné straty.

Denník Pravda sa obrátil aj na firmu CEE Real Estate Group. Na otázky zatiaľ neodpovedala.

O čo vlastne ide?

Firma CEE Real Estate Group ešte vlani v lete predstavila ambiciózny projekt výstavby rekreačného komplexu Šírava Park. Pri brehu Zemplínskej šíravy má vyrásť stredisko, kde bude ubytovanie, športový areál, reštaurácie či promenáda. Jeho zhotovenie má stáť približne šesť miliónov eur. Po niekoľkých mesiacoch od predstavenia začal projekt vyvolávať otázky.

Najprv vzbudil pozornosť výhodnou investičnou ponukou, upozornil na to Denník E. Spoločnosť začala hľadať podielových spoluvlastníkov cez svoju webovú stránku, ale aj cez sociálne siete. Záujemcom ponúkala dividendy, ktoré môže vyplácať raz za rok s výnosom do 25 percent počas najbližších 24 rokov.

Aj NBS vtedy denníku E potvrdila, že tak štedrý výnos nie je bežný. Firma mala podľa jeho zistení svoju ponuku investičnej príležitosti na webovej stránke, kde sa dalo zaregistrovať. Dnes už na stránke firmy nie je ani ponuka spoluvlastníctva, ani registračný formulár. Spoločnosť ponúka len možnosť správy cez kontaktný formulár. Na stránke nie sú ani žiadne konkrétne informácie o projektoch firmy.

Šírava Park hľadá obchodných partnerov, ktorí nám chcú pomôcť vybudovať 1. fázu na leto 2021 / Šíravský park sa pozerá ...

Uverejnil Používateľ Šíravský park & nbsp; Streda 25. novembra 2020 </ blockquote>

Developerský projekt mal byť už vo fáze výstavby. Firma ešte pred letom avizovala, že verejnosti sprístupní pilotnú fázu projektu počas najbližšej letnej sezóny 2020. Cez leto mala v prevádzke občerstvenie a táborisko. Na sociálnych sieťach projektu už prevádzkovatelia hľadajú „obchodných partnerov, ktorí chcú pomôcť vybudovať 1. fázu na leto 2021,“ píše sa v statuse.

Riziková investícia?

Profil vystupuje pod menom projektu Šírava park, kde odkazuje aj na oficiálnu stránku budúceho komplexu. Pod stránkou je ako firma uvedená eseročka Šírava park, ktorá patri pod firmu CEE Real Estate Group. Tá má zase dvoch spoločníkov. Prvým z nich je Jeroen Burger z Bratislavy a druhým Ezra Rafaël van Groningen s bydliskom v španielskej Malage.

Ako konateľka je uvedená Lucia Ciriaková. Pre denník Pravda však Ciriaková povedala, že v tejto funkcii už od leta nepôsobí. K ostatným veciam sa nevyjadrila. Ešte na konci vlanajška reagovala na kritiku investičnej príležitosti a firemný biznis plán obhajovala. Tvrdila, že firma nikdy nikomu negarantovala, že dostane každý rok výnos 25 percent.

„Naša spoločnosť má v biznis pláne projektu jasné vysvetlené, že podľa odhadu návštevnosti a predbežných výpočtov dokáže vyprodukovať ročný zisk z vloženého kapitálu spoločníkov až do výšky 25 percenta. Následne bude čistý zisk vyplácaný ako dividenda našim spoločníkom,“ povedala podľa týždenníka Trend Ciriaková.

Podobné investície nesú väčšiu mieru rizika. Najväčším z nich je nenaplnený plán sľubovaných príjmov, keď bude projekt dokončený. Všetko totiž závisí od hospodárskych výsledkov fungujúceho komplexu. Výnos nie je garantovaný a projekt môže v konečnom dôsledku skončiť aj v strate. Ešte horším scenárom pre investorov je to, že sa projekt vôbec nezrealizuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #NBS #investovanie