Miliardová investícia Volkswagenu potiahne aj tunajších dodávateľov

Investícia koncernu Volkswagen v Bratislave by mala pomôcť aj tunajším dodávateľom. Uviedol generálny sekretár Zväzu automobilového priemyslu SR Ján Pribula, je celkom možné, že vo veľkej väčšine prípadov príde k presunu výrob z iného výrobného miesta v Európe na Slovensko s tým, že sa rozšíria kapacity už existujúcich dodávateľov. Vylúčiť sa podľa neho nedá ani príchod nových dodávateľov.

24.11.2020 12:30
debata

„Pokiaľ však na Slovensku nebudú vytvorené podmienky, ktoré budú motivovať príliv investícií, pokiaľ nebudeme znižovať daňovo-odvodové zaťaženie podnikateľov a administratívu, tak k takýmto presunom na Slovensko nedôjde. Budú sa posilňovať kapacity výrob, ktoré sú aj v susedných krajinách a zvýši sa dovoz,“ doplnil Pribula.

Nemecká automobilka potvrdila investíciu v celkovej výške približne 1 mld. eur v polovici novembra. Fabrika by vďaka nej mala zamestnať ďalších 2 000 pracovníkov. Či to pritom pre ňu nebude problém, je podľa Pribulu ešte skoro hodnotiť. „No problém s kvalifikovanou pracovnou silou a nedostatkom kvalitných absolventov našich škôl je chronicky známy,“ skonštatoval. Aj pod vplyvom takýchto oznámení o investíciách by sa podľa predstaviteľov automobilového sektora mal štát vyburcovať k aktivite a začať riešiť neudržateľnú situáciu v slovenskom školstve. To by malo pružne zareagovať na výzvy budúcich investícií. „Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily je jedným z KO kritérií pri rozhodovaní o umiestnení investície,“ myslí si Pribula.

Volkswagen Slovakia je pilierom slovenského exportu, jedným z najväčších súkromných zamestnávateľov v krajine a spolu so svojimi zamestnancami aj najväčším prispievateľom do verejných rozpočtov. Spoločnosť preinvestovala na Slovensku od svojho vzniku už viac ako 4,5 mld. eur. Okrem vozidiel produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky a podvozky, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #dodávatelia