Prekladisko kontajnerov z Ázie pri Holíči zatiaľ stavať nebudú

Logistické centrum s kapacitou až milión kontajnerov ročne sa pri Holíči na západe Slovenska zatiaľ stavať nebude. Okresný úrad v Skalici v tomto prípade zastavil konanie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA), pretože spoločnosť MLC Holíč vzala svoj návrh na začatie konania späť.

24.11.2020 11:35
debata

Plánované logistické centrum malo slúžiť na prerozdeľovanie lodných kontajnerov s tovarom z Ázie prepravovaných z čiernomorského prístavu Konstanca v Rumunsku po dunajskej vodnej ceste do Holíča. Proti výstavbe veľkého logistického centra v blízkosti rieky Morava a v území so vzácnym Kostolom sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch, slovanským hradiskom v Mikulčiciach a ďalšími pamiatkami sa postavil Slovenský ochranársky snem, Národný komitét Medzinárodnej rady pre pamiatky a sídla (ICOMOS) a ďalšie organizácie.

„Je zrejmé, že tento zámer by v prípade svojej realizácie znehodnotil prírodné, environmentálne, krajinárske a kultúrno-historické hodnoty tohto územia i širšieho okolia, vrátane susednej Českej republiky, pričom jeho ekonomická výhodnosť, urgentnosť a celkový praktický význam sú viac ako sporné,“ povedal o plánovanej investícii Mikuláš Huba zo Slovenského ochranárskeho snemu. Česká organizácia Deti Zeme v tejto súvislosti pripomenula, že podobný zámer bol asi pred dvoma rokmi predložený v českom Hodoníne, kde s ním investor nepochodil, pretože sa stretol s odporom verejnosti aj politikov.

Náklady na výstavbu odhadovala spoločnosť MLC Holíč v predloženom zámere na približne 200 miliónov eur, prácu malo v rozsiahlom areáli po jeho dobudovaní nájsť až 500 ľudí. So stavebnými prácami plánovali podľa pôvodného zámeru začať v roku 2022.

MLC Holíč, s.r.o., je projektová spoločnosť vo vlastníctve DOE Europe SE, ktorá sa dlhodobo venuje problematike logistiky a kontajnerovej dopravy medzi Európou a Ďalekým východom.

debata chyba
Viac na túto tému: #logistické centrum #Holič