Čakáme na leto, tvrdia cestovky. Niektoré sa dali na dopravu

Pandémia si nevyberá, to vedia aj cestovné kancelárie - tržby im padli na nulu. S nádejou sa upierajú na budúcoročnú letnú sezónu. Tá azda prinesie aj zmiernenie opatrení a ľudia nájdu odvahu na cestovanie.

22.11.2020 18:00
debata (6)

„Trh cestovných kancelárií je veľmi zdravý a do dnešných dní bez akejkoľvek inej špeciálnej pomoci, okrem prijatého zákona, dokázal prežiť,“ hovorí Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).

Z vodičov autobusov kuriéri

Zmeniť svoju podnikateľskú činnosť musela cestovná kancelária DAKA – dočasne. „Podarilo sa nám dočasne zmeniť naše podnikanie na šitie rúšok a všetkých interných zamestnancov sme rekvalifikovali,“ hovorí David Gavaľa, konateľ cestovnej kancelárie DAKA. Rozdiel v tržbách má cestovka enormný. Počas leta to bolo 15 percent oproti minulému roku, od konca septembra v stopercentnom mínuse.

„Problém nastal jedine pri šoféroch autobusov, pre ktorých sme dočasne nemali využitie, okrem pár miest kuriérov na rozvoz našich rúšok,“ hovorí Gavaľa. Aktuálne však spúšťajú nový projekt, kde aj šoféri autobusov budú mať opäť svoju prácu. Ide o vnútroštátne expresné autobusové linky. V prvej časti projektu počítajú s prepojením Bratislava – Košice, Bratislava – Prešov, Bratislava – Žilina a Komárno – Bratislava. „V prípade, ak by sme nerealizovali iné podnikateľské aktivity, situácia by bola kritická a nezvládnuteľná,“ dodáva Gavaľa. Cestovná kancelária sa tak vyhla aj prepúšťaniu svojich zamestnancov. Gavaľa verí, že situácia sa zlepší.

O peniaze na úvery nie je záujem

Pri tvorbe novely zákona bola cestovným kanceláriám prisľúbená pomoc vo forme bezúročných úverov s garanciou štátu. „Táto forma pomoci dodnes nebola cestovným kanceláriám sprístupnená,“ hovorí Berkes. Cestovky potrebujú efektívnu pomoc štátu v čo najkratšej dobe. V tejto situácii pomôže akákoľvek pomoc, ale dôležité je uvedomiť si, že pre lepšiu efektivitu účinku musí byť pomoc komplexná, dodáva Berkes. V kombinácii pôžičiek a priamej finančnej pomoci vedia cestovné kancelárie naďalej poskytovať služby cestovného ruchu.

Majitelia cestovných kancelárií čakajú na pomoc z rezortu dopravy a na presné znenie schémy, ktorá ma pomôcť cestovnému ruchu. Tá bude mať hodnotu 100 miliónov eur. O peniaze zo schémy pomoci pre cestovný ruch budú môcť žiadať aj cestovné kancelárie a agentúry. „Podnikanie cestovných kancelárií bolo zmarené prijatými a pochopiteľnými opatreniami asi v najväčšom rozsahu zo všetkých segmentov podnikania,“ hovorí Berkes.

Čaká sa na milióny

„V tomto momente ešte nie sú známe presné podmienky a mechanizmus fungovania tejto schémy,“ hovorí Tomáš Lazarov, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour. Preto čakajú na konkrétne znenie výzvy s presnými podmienkami. Hydrotour eviduje celoročný pokles tržieb na úrovni od 94 do 96 percent. „Snažíme sa udržať zamestnanosť na predkrízovej úrovni a pevne veríme, že po následnom reštarte budeme môcť všetci vykonávať našu prácu s rovnakým nadšením ako doposiaľ,“ hovorí.

„Schéma pomoci pre cestovné kancelárie a cestovné agentúry je priam nevyhnutná,“ hovorí riaditeľ cestovnej kancelárie Fifo Tibor Bajaník. Cestovka Fifo eviduje až 95-percentný prepad tržieb oproti minulému roku. Doteraz dokázali udržať prevádzku cestovnej kancelárie vďaka minimálnemu predaju v sezóne 2020 a tiež vďaka rýchlemu nasadeniu „prvej pomoci“ zo strany ministerstva práce, dodal. Cestovka prepustila štyroch zamestnancov ešte počas prvej vlny pandémie. „Práca v cestovnej kancelárii potrebuje dlhoročné skúsenosti a pracovníkov nie je možné nahradiť zo dňa na deň,“ hovorí. Momentálnu situáciu v cestovnej kancelárii Bajaník hodnotí ako stabilnú aj vďaka plánovanej pomoci od štátu.

Komunikácia s vládou je kameňom úrazu podľa Jozefa Zelizňáka z cestovnej kancelárie Bubo, nakoľko nie je jasná a zrozumiteľná. „Otázka, či pomoc využijeme, je ešte otvorená,“ hovorí pre denník Pravda. Od apríla evidujú prepad tržieb až 90 percent. „Kanceláriu aj sprievodcov sme držali v plnom nasadení a v prípravách pre náš ďalší rast do začiatku septembra,“ povedal Zelizňák. S príchodom druhej vlny však museli pristúpiť k redukčným krokom a zmrazeniu svojich aktív. Očakávajú však rýchly návrat do normálu v prvej polovici roka 2021. Aktuálne v cestovnej kancelárii Bubo pracuje zúžený tím ľudí.

Letná sezóna 2021 s otáznikom

Cestovné kancelárie sa v týchto dňoch viac-menej pripravujú na letnú sezónu. „Zimná sezóna a jej priebeh sú nateraz veľmi otázne a cestovné kancelárie sa s ponukou zájazdov musia prispôsobiť danej situácii,“ hovorí Berkes.

Cestovky aktuálne pripravujú ponuky dovoleniek na sezónu 2021. No otázne je, kedy nastane predaj zájazdov. Všetko bude závisieť od dopytu klientov a pandemickej situácie. Cestovné kancelárie však zostávajú optimistické. „Na základe absencie dovolenkovej sezóny 2020 cítime v tomto období rastúci záujem zo strany našich klientov o informácie ohľadom pripravovanej dovolenkovej sezóny 2021,“ hovorí Lazarov.

Ľudia nestratili záujem o cestovanie. Počas Silvestra tak nadšenci cestovania môžu letieť aj na Maldivy, už vypredali počas pár dní prvé lietadlo a aktuálne plnia druhé. „Všetkých našich klientov pred cestou bezplatne testujeme PCR testami a v prípade pozitívneho výsledku im vraciame všetky peniaze,“ hovorí Zelizňák. Ľudia majú záujem cestovať aj do Kene, Tanzánie, Egypta, Mexika, na Maldivy či Zanzibar, nakoľko tieto krajiny sú dnes bez problémov prístupné cestovateľom.

Schéma štátnej pomoci pre cestovný ruch

Peniaze zo schémy pomoci pre cestovný ruch sú vo výške 100 miliónov eur. O ich čerpanie budú môcť požiadať nielen hotely a reštaurácie, ale aj športoviská, lanovky a lyžiarske vleky, cestovné kancelárie a cestovné agentúry, sprievodcovia, prenajímatelia športových potrieb, zábavné parky, lunaparky, zoo a botanické záhrady, múzeá, kongresové a výstavné zariadenia.

„Balík 100 miliónov eur by mal pomôcť udržať práve ich životaschopnosť a zamestnanosť a pomôcť im hlavne preklenúť toto náročné obdobie, a to náhradou fixných nákladov za toto obdobie,“ hovorí pre denník Pravda Ivan Rudolf, hovorca ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV SR). Ministerstvo dopravy aktuálne dokončuje jednotlivé schémy pre subjekty v cestovnom ruchu, na základe ktorých budú môcť požiadať o finančnú pomoc.

„Predpokladáme, že konkrétne výzvy budú zverejnené do konca roka 2020,“ hovorí Rudolf. O financie zo schémy pomoci budú môcť podnikatelia z cestovného ruchu požiadať aj spätne za obdobie od 1. apríla 2020 do 30. decembra 2021.

Požiadať o dotáciu zo schémy budú môcť podnikatelia pomocou on-line formulára, ktorý bude zverejnený. V týchto dňoch na formulári pracujú spoločne s výzvami pre jednotlivé kategórie podnikateľov v cestovnom ruchu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné kancelárie #leto 2021