Ako ovplyvnili voľby v USA investovanie a kto na tom zarobil? Odpovedajú experti

Prezidentské voľby v Spojených štátoch amerických ovplyvňujú takmer všetko. Výnimkou nie sú ani investičné trhy. Denník Pravda sa preto pýtal odborníkov, ako voľby ovplyvnili slovenských investorov, ako trhy reagovali na víťazstvo Joea Bidena a kto mohol na týchto voľbách zarobiť?

20.11.2020 18:00
Joe Biden Foto: ,
Joe Biden
debata (4)

František Burda, investičný analytik FinGO.sk:

Nervozita s prezidentskými voľbami priniesla veľkú kolísavosť trhov. Prieskumy, kto vyhrá voľby, boli veľmi tesné. Trhy reagovali poklesmi, ktoré mohli Slováci pocítiť v akciových či indexových fondoch. Trhy veľmi pozitívne prijali víťazstvo pána Bidena. Jeho volebná kampaň mala jasný program, ktorý chce utužovať vzťahy s tradičnými partnermi USA. Chce ľudí viac spájať a podporovať ekologickejšiu Ameriku a jej priemysel.

Do poslednej chvíle bolo ťažké určiť, kto bude víťazom, čiže až po voľbách je jasnejšie, ktoré sektory môžu profitovať z víťazstva pána Bidena. Joe Biden avizuje zrušenie Trumpových zavedených opatrení. Biden plánuje uvoľniť clá, no na druhej strane pravdepodobne zvýši korporátne dane a zruší Trumpovo uvoľnenie v oblasti energetiky a ropného priemyslu.

Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko:

Vývoj finančných trhov vo volebnom týždni bol pre slovenských investorov vyslovene pozitívny. Všetky dôležité americké indexy vo volebnom týždni výrazne narástli a to až o deväť percent v prípade Nasdaq a o osem percent pri S&P 500. Optimistické sú aj európske finančné trhy, keď napríklad index Eurostoxx 600 počas volebného týždňa posilnil o vyše päť percent. Výsledok volieb jasne nahráva podielovým fondom a investorom, ktorí investujú do akcií. Keďže prieskumy dlhodobo ukazovali výrazný náskok Bidena v boji o Biely dom, investori presunuli časť svojich aktív do amerických zelených technológií. Akcie výrobcov solárnych článkov či komponentov do veterných elektrární, ako aj prevádzkovateľov ekologických zdrojov už pred voľbami išli výrazne hore.

Video
Prezidentské voľby v USA a akciové trhy - Ide o peniaze s analytikom Mariánom Búlikom (OVB Allfinanz Slovensko) - publikované 10.11.

Víťazstvo Bidena trhy utvrdí, že tento nárast má pevný základ a akcie pravdepodobne ešte posilnia. Na Bidenovom víťazstve zarobili aj investori do farmaceutického priemyslu a realít v zdravotníckom sektore. V tejto oblasti sa všeobecne očakáva navýšenie investícií Bidenovej administratívy. Keďže globálne vládne dlhopisy zostanú pod tlakom, čiže ich výnos do splatnosti sa skôr udrží na historicky nízkej úrovni 0,91 percenta, investori sa budú ešte viac upínať k akciám. To je dobrá správa pre všetkých, ktorí akcie dnes vlastnia – či už priamo alebo v podielových fondoch. Naopak, zlé časy čakajú investorov do ťažby ropy a zemného plynu, a to z klasických hlbinných zdrojov alebo z ropných bridlíc. Biden sa bude snažiť obmedziť ťažbu.

Lukáš Baloga, hlavný analytik brokera ProfitLevel:

Dopad amerických volieb na akciové trhy je na celom svete pozitívny. Dôvodom je, že trhy konvergujú k najväčšiemu americkému akciovému trhu, a tak si väčšina sektorov pripísala zisky. Hlavným dôvodom nebolo len zvolenie nového prezidenta Joea Bidena, ale aj rozdelenie Snemovne pre republikánov a Kongresu pre demokratov, z čoho najviac profitovali technologické firmy. Dôvodom bolo očakávanie, že sa horná a dolná snemovňa nedohodne na rozdelení technologických gigantov.

Ďalším sektorom, ktorý profitoval, boli obnoviteľné zdroje, keďže Biden sa viackrát vyjadril, že opäť pristúpi k Parížskej dohode a taktiež bude podporovať obnoviteľné zdroje. Najviac zarobili portfóliá zložené z technologických firiem, firiem zaoberajúcich sa obnoviteľnými zdrojmi a taktiež v budúcnosti môžeme očakávať rast firiem zaoberajúcich sa výstavbou, keďže Biden sa zaviazal budovať infraštruktúru a opravovať štátne zariadenia.

Patrik Hudec, analytik v spoločnosti J&T BANKA:

Konštruktívna nálada na trhoch spojená s volebným vývojom v USA mohla ovplyvniť správanie aj slovenských investorov, ktorí mohli byť ochotní viac podstupovať riziko. Výraznejší vplyv na samostatný slovenský trh to však nemalo, keďže v spojení s druhou vlnou pandémie sa na bratislavskej burze obchoduje s pomerne nízkou likviditou. Akciové trhy predviedli počas prezidentských volieb masívnu rely, pričom hlavný akciový index S&P 500 spevnil o sedem percent a predviedol najlepší volebný týždeň od roku 1932. Víťazstvo Bidena však treba chápať v celom kontexte volieb. Kongres ostal po nich rozdelený medzi demokratickú snemovňu a republikánsky Senát, čo bude komplikovať prijímanie zákonov. Pred voľbami to bolo vnímané ako najhorší možný scenár pre finančné trhy. Investori si však z tejto situácie vybrali pozitíva a predovšetkým fakt, že demokrati nebudú mať úplnú kontrolu nad krajinou.

To znamená, že sa bude len ťažko schvaľovať ich program väčšej regulácie biznisu, vyšších daní a väčšieho prerozdeľovania zdrojov, čo je pre firmy pozitívne. Na amerických voľbách zarobilo široké spektrum investorov. Všeobecný volebný optimizmus sa premietol do rastu predovšetkým rizikových investícií na čele s americkými akciami, ktoré predviedli najlepší týždeň od apríla. Darilo sa aj rope, ktorá čiastočne kopírovala akciový vývoj. Naopak, kto stavil na bezpečie dolára, môže zúfať, pretože americká mena poklesla voči košu svetových mien až na dvojmesačné minimum, nakoľko rozdelený Kongres pravdepodobne negatívne ovplyvní rýchlosť schválenia potrebných fiškálnych stimulov. Pre hroziace prieťahy sa darilo štátnym dlhopisom. Pokles ich úročenia v kombinácii s oslabením sa dolára nahrával zlatu, ktoré posilnilo až o takmer štyri percentá na 1 950 dolárov za uncu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #investovanie #trhy #voľby v usa #prezidentské voľby v USA